Разгаря се битка за неутралитета на интернет

 
Законопроект, който отстоява неутралитета на интернет, планират да предложат американски сенатори в началото на следващата година.
 
В документа е заложена забрана интернет доставчиците да блокират уеб съдържание. Един от инициаторите, сенаторът Байрон Дорган, смята, че подобен закон ще има важно значение за гарантиране на свободата на глобалната мрежа.
 
Принципът на мрежовия неутралитет предвижда равни възможности за всички доставчици на съдържание и за потребителите. Поддръжниците на неутралитета посочват, че големите телекомуникационни компании често блокират трафика на някои доставчици на съдържание, за сметка на други.
 
Битката за мрежовия неутралитет всъщност противопоставя доставчици на интернет, като AT&T и Verizon, и тези на съдържание, като Google и Microsoft.
 
Провайдерите отстояват правото си да управляват нарастващия трафик без правителствена намеса. Доставчиците на съдържание пък считат, че ISP-тата и кабелните компании имат прекалено голяма власт да блокират и ограничават трафика. 
 
Обект на спорове са най-вече ресурсоемките мултимедийни услуги, като видеохостингът.
 
Неотдавна Федералната комисия по комуникации (FCC) забрани на компанията Comcast да ограничава умишлено трафика на отделни потребители, които претоварват мрежата, като свалят огромни обеми информация.
 
Comcast обаче обжалва санкцията. Анализатори считат, че от резултата на съдебното споразумение между FCC и Comcast ще зависи в голяма степен изходът на борбата на мрежовия неутралитет.

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама подкрепя неутралитета на интернет, което е още един коз за инициаторите на законопроекта.

Коментар