Център за кибер сигурност планират в София

България конкретизира плановете си за създаване на регионален център за кибер сигурност. Това стана в Женева, на годишната сесия на Международния съюз по далекосъобщения (ITU).
Страната ни се присъединява към глобалния план за кибер сигурност, който е сред приоритетите на ITU, съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).
В рамките на проекта в София ще бъде създаден регионален център за кибер сигурност, който ще обслужва страните от Югоизточна Европа, вкл. Русия.  
Центърът ще осигурява и специализирано обучение и семинари за държавите-членки на ITU от региона. В неговите функции е заложено да съветва правителствата по последните тенденции, потенциални заплахи и технологични новости в кибер сигурността.
Очаква се регионалният център в София да започне да работи пълноценно в средата на следващата година. Ще се разчита на финансова подкрепа от ITU и ноу-хау от специалистите на проекта IMPACT, по който се разработват и внедряват инструменти за мониторинг и действия при кибер атаки.
IMPACT започна като публично-частно партньорство през май тази година. В него първоначално се включиха 26 държави, а от страна на бизнеса – анти-вирусните компании Trend Micro, F-Secure, Касперски и Symantec, чиито президенти участват в борда заедно с Хамадун Туре, генерален секретар на ITU, и Винт Сърф, вицепрезидент на Google.

Коментар