Телелинк обособи 10 компании, ще придобиe още

Обособявaнето на различните направления в една бизнес-организация е нещо обичайно за разрастващите се компании по цял свят, посочи Любомир Минчев, CEO на Телелинк

Интелигентните решения за „умни” градове и „смарт” общества ще играят централна роля в дейността на реструктурираната организация Телелинк, която тази седмица анонсира новата си корпоративна идентичност.

„Дигиталната трансформация се случва навсякъде по света и ние също трябва да прoменим себе си”, заяви Любомир Минчев, съосновател и главен изпълнителен директор на компанията.

Реструктурирането се изразява в обособяване на 10 отделни компании под общата „шапка” Телелинк. Всяка от тях ще има различен фокус. „Целта ни е да фокусираме хората, които работят по различните направления. Те ще продължат да работят в тясно сътрудничество помежду си”, обясни Минчев.

По неговите думи, подобно обособявaне на различните направления в една бизнес-организация е нещо обичайно за разрастващите се компании по цял свят. Той даде за пример технологичния гигант Google – в рамките на компанията-майка Alphabet има 1300 отделни фирми с различни дейности.

„Ще продължим да придобиваме нови компании”, заяви още Минчев по повод реструктурирането. Наскоро Телелинк купи румънска фирма, специализирана в разрaботката на „интелигентни” решения в областта на публичния транспорт. Това ще е едно от големите направления в работата на дивизията, посветена на „смарт-градове”.

В момента фирмата се готви за реализацията на два знакови проекта точно в тази сфера. Единият е изграждането на интелигентна система за градски транспорт в Стара Загора. Договорът е вече сключен и предвижда билетна система, видеонаблюдение на кръстовищата и електронни табла по спирките. Този проект трябва да бъде завършен в рамките на 30 месеца.

Вторият проект, за който Телелинк се готви, е система за интелигентен градски транспорт в столицата, за който се очаква да бъде обявен конкурс скоро. За подготовката на своето предложение Телелинк вече е сформирала консорциум съвместно с градската управа на южнокорейската столица Сеул и две технологични компании – Microsoft и LG.

Сигурността е друго основно направление в работата на реструктурираната компания. Отделни направления ще бъдат съсредоточени и в дейностите, свързани с е-администрация, околна среда, електронно здравеопазване, електронно обучение.

Около 50% от бизнеса на Телелинк в момента идва от чужбина, разкриха мениджърите на фирмата. Тя ще се стреми към разширяване на дейността си на европейските и международните пазари. Очаква се принос за това да има именно реализацията на успешни, знакови проекти като този в Стара Загора.

Образователната дейност ще е на фокус: в тази посока реструктурираната компания се готви да вложи много усилия и ресурси. Telelink Labs е „извор” на някои от най-успешните специалисти в структурата на фирмата. „Създадваме възможности за талантливите хора да израстват”, зяви Минчев и посочи, че някои от стажантите по тази програма днес са мениджъри във фирмата и ръководят екипи от по над 100 души.

Компанията вече има утвърдени взаимоотношения с училища и университети. Особено интензивна е работата със средни специализирани училища. „Провеждаме занимания от вида СИП, ЗИП, правим дипломантски програми, организираме и мотивационни лекции”, сподели Иван Житянов, изпълнителен директор на Telelink Business Services.

„Имаме и стажантски програми. Една голяма част, около 30% от завършилите ученици започват да работят на половин работен ден при нас – веднага след завършването на училище”, добави той.

Работата с висшите училища обхваща 3-4 университета. От фирмата се надяват да организират серия майсторски класове по определени технологични теми. Една от тях ще е киберсигурността. Друга навярно ще се фокусира върху мрежите и комуникациите от пето поколение.

„Ние не създаваме някакви суперпродукти”, откровен бе Минчев относно промяната. „Нашата цел е друга: всички нови технологии, които стават достъпни, да ги дадем бързо и ефективно в ръцете на нашите клиенти – така им даваме възможност те самите да създават забележителни продукти и услуги в секторите, в които работят”, заключи той.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар