Смартфоните поскъпнали с 10% за година

Появата на iPhone X покачи средната цена на смартфоните с 10% до 363 долара

Средната продажна цена на смартфоните се е покачила с 10% през последното тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2016-а и вече възлиза на 363 долара, сочи доклад на анализаторската компания GfK.

2017-а година ще се запомни с няколко значими събития и тенденции на пазара за смартфони. Сред тях са, например, анонсът на iPhone X, преходът към съотношение на страните 18:9, двойните задни камери и др.

Анализаторите от GfK изтъкват още един важен тренд, който се проявява на базата на многобройни статистически данни. Оказва, че миналата година е рекордна по отношение на средната продажна цена на смартфоните.

По-конкретно, тенденцията се наблюдава през четвъртото тримесечие, когато излезе iPhone X – най-скъпия масов смартфон на пазара. Неговата поява доведе до увеличаване на средната цена на смартфоните с 10%, спрямо 2016 г., достигайки 363 долара.

И други популярни смартфони поскъпнаха – iPhone 8 и 8 Plus спрямо своите предшественици, а също така Samsung Galaxy Note8 и Huawei Mate 10/10 Pro. Тенденцията е особено отчетлива, ако се сравнят продажбите и приходите на пазара за смартфони.

През четвъртото тримесечие на 2017 г. са продадени 397,2 млн. смартфона, което е само с 1% повече, спрямо същия период на предходната година. Но в парично изражение, пазарът е нараснал през тримесечието с 11%, достигайки 144 млрд. долара.

Броят на продадените смартфони се е увеличил най-забележимо в Централна и Източна Европа (със 7%) и в Близкия изток и Африка (с 8%). В парично измерение лидери по ръст са отново Централна и Източна Европа (28%), Китай и Западна Европа (по 17%).

Прави впечатление, че продажбите в Китай и Западна Европа са намалели като брой с по 3% във всеки от двата региона. Това ясно показва, че на тези пазари средната цена на смартфоните е нараснала значително.

Като цяло за годината, продажбите на смартфони са се увеличили с 3% до 1,46 млрд. броя. При това, в стойностно изражение пазарът е нараснал с цели 9%, достигайки 478,7 млрд. долара, сочи анализът на GfK.

Коментар