Теленор разглежда оферта за покупка

Теленор Груп е получила заявление за интерес към покупка на компаниите на групата в Централна и Източна Европа, които се състоят от мобилните оператори в Унгария, България, Черна гора и Сърбия.

В момента Теленор оценява предложението, като се очаква този процес да приключи до края на първото тримесечие на годината, съобщиха от телекома. „Оценката на заявката на интерес няма да се отрази по никакъв начин на работата на компаниите от групата на Теленор, както и на техните клиенти и служители”, уверяват от оператора.

Компаниите на Теленор в Централна и Източна Европа са генирирали приблизително 9% от приходите и около 8% от печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) на Теленор Груп за 2017 г., по данни от оператора.

Теленор няма да прави повече изявления и няма да коментира този въпрос до приключване на процеса по оценката на заявлението, гласи официалното съобщение, разпространено днес.

Според публикации по-рано този месец, интерес към сделката имат американски инвеститори. Предполагаемата цена за придобиване на бизнеса на Теленор в България, Сърбия и Черна гора е около 2 млрд. евро. Тази информация обаче не е потвърдена от телекома.

Теленор България е част от международната Теленор Груп, която оперира в 12 държави в Европа и Азия и има 176 милиона абонати. Операторът обслужва над 3,2 милиона активни потребители в страната. Норвежкият телеком оперира на пазара у нас от 2013 г., когато придоби Глобул и Германос за сумата от 717 милиона евро.

Коментар