Dell обмисля завръщане на борсата

Частната американска компания Dell Technologies, резултат от сливането на Dell и EMC, планира да се завърне на борсата, съобщиха през седмицата различни източници.

Първичното публично предлагане (IPO) е само един от вариантите, които компанията разглежда в рамките на стратегия за увеличаване на печалбата. Според публикация на Файненшъл Таймс, ако Dell отново поиска да стане публична, тя по-скоро ще предприеме пряко листване или пълно сливане с дъщерната си компания за софтуер VMware.

По-рано VMware принадлежеше на производителя на сторидж системи EMC, който бе погълнат през 2016 г. от Dell за 67 млрд. долара. В рамките на тази сделка акционерите на Dell получиха целеви акции на VMware и могат да влияят на компанията, която расте по-бързо от Dell.

В последните 12 месеца VMware поскъпна с над 62%, а пазарната й капитализация превишава 55 млрд. долара. С оглед на това, Dell ще се нуждае от значителен обем финансиране, за да увеличи дела си във VMWare до 100%.

Разглежда се също вариант, при който на борсата ще излезе не Dell, а дъщерната й компания Pivotal Software. Според публикация на Ройтерс, възможни са и покупки на компании, които биха помогнали на Dell да увеличи паричните си потоци и да разшири продуктовото си портфолио.

Dell обмисля реорганизация на фона на проблеми с нарастването на печалбата. След сливането с EMC и мерките за съкращаване на разходите, приходите на компанията се оказаха под очакваните, а производствените разходи подриват рентабилността на бизнеса й.

Dell престана да бъде публична компания през 2013 г., когато нейният основател Майкъл Дел и инвестиционният фонд Silver Lake изкупиха ценните книжа на компанията за сумата от 25 млрд. долара.

Според анализатори от Файненшъл Таймс, публичното предлагане на акции ще подтикне Silver Lake да продаде част от своя дял в Dell. Очакваното IPO се разглежда като нов начин за привличане на капитал в условията на огромна задлъжнялост по линия на EMC.

Коментари по темата: „Dell обмисля завръщане на борсата”

добавете коментар...

  1. Няма кинти

    2015

    EMC страда от забавен растеж на пазара за традиционна дискови хранилища. Компанията се насочи към по-съвременни продукти, базирани на флаш памет, но те все още не могат да компенсират спада в приходите от традиционни системи.

  2. Няма кинти

    приходите на компанията се оказаха под очакваните,
    а производствените разходи подриват рентабилността на бизнеса й.

Коментар