Mozilla плаща солидно на „open source” разработчици

Разработчици на софтуер в рамките на програмата „Mozilla Open Source Support (MOSS)”, са получили солидни възнаграждения през миналата година, стана ясно от отчет на фондацията, която развива браузъра Firefox и други проекти с отворен код.

Данните сочат, че през 2017 г. Mozilla е предоставила на участниците в MOSS грантове в размер на 1,65 млн. долара. Около 500 хил. долара са били изплатени през четвъртото тримесечие.

Най-голямо възнаграждение са получили авторите на проекта Buildbot, които разработват сървър за непрекъсната интеграция, написан на езика Python. Щедро заплатени са и разработчиците на Warehouse, които налагат алтернатива на репозитора PyPI (Python Package Index).

В тройката на проектите с най-високо възнаграждение е Tor, в рамките на който се разработва системата OONI (Open Observatory of Network Interference) – тя събира факти за прилагане на цензура, следене, манипулации на трафик и сериозни проблеми с достъпа до интернет.

Коментари по темата: „Mozilla плаща солидно на „open source” разработчици”

добавете коментар...

  1. 01101101

    тези коита получават повече от 100 000 долара годишно са в руководни постове и те са много малко на брой спрямо голямото мнозинство от програмисти

  2. _

    ха,

    Мозила нямат $1.65 милиарда, че да ги раздават. А, ако ги раздават само за 1 година, всички щяха да тичат при тях да пишат отворен код.

    тони,

    Тук не става дума за плащане на заплати, а за подкрепа на проекти. Авторите на тези проекти си запазват пълните права над проектите – авторски и прочее.

    Съответно, всеки проект си набира средства по няколко направления. Това включва и приходи от комерсиална дейност – извършване на платени услуги като разработка на конкретни функции, които не са налични, поддръжка, помощ при интеграция / консултантска дейност.

    От лични наблюдения мога да кажа, че отвореният код разчита най-вече на инвестиции от заинтересовани компании. Като цяло няма доказан успешен модел за повечето отворени проекти.

    Предвид всичко изброено, няма логика Мозила да дават пари, които са сходни на заплати. Те не са работодател, а фонд за подкрепа на отворения код.

  3. тони

    Това не са много пари. Добър програмист в САЩ изкарва между 100 и 400 000 долара на година.

  4. ха

    Освен ако грешката не е в $500 000.

  5. ха

    Не 1,65 млн, а 1,65 млр.

Коментар