Intel обещава неуязвими процесори тази година

Intel работи по дългосрочно решение на проблема с уязвимостите Spectre и Meltdown

Intel планира да пусне обновени процесори с вградена защита от уязвимости като Spectre и Meltdown до края на 2018 г., обяви шефът на компанията Браян Крзанич на конференция с инвеститори, по повод финансовите резултати за четвъртото тримесечие.

Intel работи по дългосрочно решение на проблема на хардуерно ниво, но към момента от компанията не разкриват повече подробности. Не се уточняват сроковете за излизане на новите процесори, нито как вградената защита в тях ще повлияе на производителността.

Уязвимостите Spectre и Meltdown разбуниха духовете в ИТ индустрията в края на миналата година. Става въпрос за сериозна пролука в сигурността на повечето съвременни процесори за настолни компютри, лаптопи и дори смартфони.

Разработчиците на операционни системи, в партньорство с Intel и AMD, бързо пуснаха „кръпки”, които намалиха възможностите за атаки с използване на тези уязвимости. Подобни решения обаче са временни и имат редица недостатъци, вкл. намалена производителност.

Особено остро по тази тема се изказа създателят на Linux ядрото Линус Торвалдс, според когото, пускането на „пачовe” от страна на Intel и партньорите е „глупаво” решение. Някои специалисти дори са на мнение, че за пълно отстраняване на проблема е необходима замяна на процесорите.

Коментари по темата: „Intel обещава неуязвими процесори тази година”

добавете коментар...

  1. Донев

    Представям си, ако бяха руски, какво плюене и какви съдебни искове щяха да бъдат! Но, понеже са от Велика Америка, всичко се решава с “кръпки”

  2. Киро

    “Intel обещава неуязвими процесори тази година”.
    Късно е чадо, мандалото лопна!

  3. Jibri

    Маа му, порното ми ще незащитено докато излязат

  4. Станислав

    Да затварят, аз чакам Zen+

Коментар