Джаджите с несменяеми батерии пред забрана в САЩ

Устройства като iPod, Surface Laptop и iPhone може да се натъкнат на сериозни проблеми в САЩ

Вашингтон разглежда законопроект за справедливо обслужване и ремонт на цифрови електронни продукти. Особен интерес предизвиква един от параграфите в документа, забраняващ продажбите на устройства, които не позволяват ремонт в независими сервизи, съобщи VentureBeat.

Ако документът бъде приет от Законодателното събрание на щата Вашингтон, забраната ще влезе в сила на територията на щата от 1 януари 2019 г. Това означава забрана за продажбите на устройства от рода на Apple Air Pod и Microsoft Surface Laptop, които не могат до бъдат разглобени, без да се повредят. Очертават се проблеми и за всички модели iPhone.

Законопроектът е вдъхновен от дискусия с компания за сервиз на смартфони, споделя един от авторите на документа –  председателят на Комитета по технологии и икономическо развитие към Палатата на представителите Джеф Морис – в интервю за Motherboard.

Ремонтът на джаджите в последно време е усложнен от използването на залепващи се батерии, които не само е трудно да бъдат заменени, но и утилизирани, поради риска от изгаряне. По-рано, при представяне на законопроекта, се разрази скандал с Apple, след като медиите научиха, че компанията забавя работата на своите смартфони, заради износване на батериите.

В началото на януари законопроектът бе обсъден от коалиция от 14 различни групи, вкл. асоциациите по компютърни технологии, потребителски технологии и развлекателен софтуер. Те, както и компании като Apple, Comcast, Electronic Arts, Microsoft и Verizon не харесват законопроекта – съображенията са, че собственоръчните ремонти могат да доведат до проблеми с безопасността и киберсигурността.

Коментар