SAP погълна Callidus Software за 2,4 млрд. долара

SAP ще плати по 36 долара за всяка акция на Callidus, или с 10% над пазарната им стойност към 26 януари т.г.

Немският разработчик на бизнес софтуер SAP обяви най-голямото си придобиване за последните четири години. Обект на поглъщане е американската компания Callidus Software за сумата от 2,4 млрд. долара.

SAP ще плати по 36 долара за всяка акция на Callidus, което е с 10% повече от стойността на акциите на компанията при затваряне на борсата на 29 януари и превишава с 21% средния курс на котировките за последните 30 дни.

Callidus е по-известна на пазара с името CallidusCloud. Компанията предлага облачни решения, насочени към специалистите по маркетинг и продажби. В момента Callidus обслужва около 5800 клиента.

В резултат на поглъщането, SAP ще получи достъп до нови средства за анализ, продажби и управление на взаимоотношенията с клиенти. По план, сделката трябва да бъде приключена през второто тримесечие на 2018 г., но ще започне да носи печалби на SAP не по-рано от 2019 г., съобщават от компанията.

Най-голямото придобиване в историята на SAP датира от 2014 г., когато немският гигант купи Concur Technologies – разработчик на софтуер за управление на транспортните разходи на служителите през интернет – за сумата от 8,3 млрд. долара.

В периода от 2012 до 2014 г. SAP придоби активите на обща стойност около 15 млрд. долара – сред тях са компаниите SuccessFactors, Ariba, Sybase и Business Objects. По думите на изпълнителния директор Бил МакДермот, SAP не планира бъдещи големи поглъщания, а ще се съсредоточи върху органичния растеж на бизнеса.

SAP и CallidusCloud си сътрудничат от няколко години в продажбите. С придобиването, немската компания ще попълни продуктовото си портфолио с облачни решения, които ще й носят печалба максимално бързо.

Коментар