Една мечта на Илон Мъск се сбъдна: Falcon Heavy излетя

Falcon Heavy е най-мощната действаща ракета-носител, способна да достави на ниска околоземна орбита до 63,8 тона товар

Американската компания SpaceX изстреля успешно снощи свръхтежката ракета Falcon Heavy от космическия център Кенеди в щата Флорида. В миналото от същата площадка бе изстреляна ракетата Saturn 5, която изведе в космоса кораба Аполо 11 с астронавти на борда, в рамките на лунната мисия Аполо на НАСА.

Както се планираше, ускорителите на Falcon Heavy бяха върнати на Земята. Страничните ускорители се приземиха в зоните за кацане в нос Канаверал във Флорида, но централният ускорител не е успял да кацне на безпилотна морска платформа край брега и е потънал във водата, според актуалната към момента информация.

Преди старта на ракетата, Илон Мъск заяви, че ще се чувства щастлив, ако Falcon Heavy просто излети от стартовата площадка, без да се разпадне. Успехът на ракетата за него означава още една стъпка към достигане на поставената цел – осъществяване на полет до Марс.

Като полезен товар Falcon Heavy носи на борда си електрическа кола Tesla Roadster на Илон Мъск, в цвят тъмна череша. Зад волана се намира манекен Starman, облечен в скафандър. Колата е озвучена с песента „Космическа одисея” на Дейвид Бауи и в нея е поставена книгата „Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дъглас Адамс.

В следващите няколко часа ракетата премина през радиационните пояси на Ван Алън. Ако всичко върви добре, спортната кола на Илон Мъск ще навлезе в елиптична орбита около Слънцето. Очаква се Roadster да се върти около Слънцето в продължение на стотици милиони години.

SpaceX изстрелва регулярно ракети Falcon 9 от 2010 година насам, които извеждат в орбита спътници и доставят товари за екипажите на Международната космическа станция. Falcon Heavy е най-мощната действаща ракета-носител. Тя може да достави на ниска околоземна орбита до 63,8 тона товар, а при полет до Марс – до 18,8 тона.

Благодарение на възможността за повторно използване на ускорителите, пускането на Falcon Heavy е само малко по-скъпо от това на Falcon 9 – възлиза на 90 млн. долара, докато стойността на полет на Falcon 9 е около 62 млн. долара.

Коментари по темата: „Една мечта на Илон Мъск се сбъдна: Falcon Heavy излетя”

добавете коментар...

  1. до ха

    Не си прочел внимателно. Изстрелването на фалкон хеви е малко по скъпо от това на фалкон 9 въпреки, че има 3 пъти по големи възможности.

  2. ха

    >Възможността за повторно използване на ускорителите оскъпява самото пускане
    Ама как така? Не беше ли целта повторното използване да прави цената на пускането по-ниска?

Коментар