Полицаите в Китай слагат умни очила

Въоръжени с умни очила, полицаите в Джънджоу могат бързо да разпознават хора и да следят тяхното придвижване

Полицаите в китайския град Джънджоу започнаха да използват смарт очила, за да разпознават по-лесно нарушителите на закона по техните лица, съобщи The Verge.

Очилата са разработени от компанията LLVision Technology, в рамките на проекта за национална система за мониторинг и разпознаване на хора по лицата им, която позволява откриване на практически всеки човек само за няколко минути.

Джънджоу е избран за изпитания в първата фаза на внедряване на очилата. В момента умни очила носят полицаите на жп станциите, за да разпознават хора и да следят тяхното придвижване. Технологията ускорява процеса на идентификация и открива хора на места, където не са монтирани камери.

В процеса на тестване полицаите са задържали няколко заподозрени в извършване на престъпления, както и десетки граждани с фалшиви документи. Очилата на стойност около 635 долара използват офлайн база данни с 10 хиляди заподозрени, както и онлайн база и система с изкуствен интелект. Технологията установява личността на човека за една десета от секундата.

Редица активисти се обявяват срещу подобни нововъведения. Според тях, китайското правителство и всеки друг, който получи достъп до тази технология, може да следи нерегламентирано придвижването на който и да е човек.

Коментари по темата: „Полицаите в Китай слагат умни очила”

добавете коментар...

 1. Anonymous

  Димитър Иванов, ami samo kato te “merne”, taka veche ima informacia NAVSIAKADE, vkliuchaia ne mozhesh da se kachish na vlaka, a sled 2 min. shte te arestuvat!!! Zashtoto TE TAKA SA RESHILI !!!!

  Zemi procheti malko, che sme (2018-a godina) 21 vek!!!

 2. Anonymous

  Do Димитър Иванов, abe ti slaboumen li si, hodil li na uchilishte, cheti knigi..

 3. Димитър Иванов

  Нещо не разбирам последното изречение – как така с умните очила ще следят човека? Полицаят трябва да ходи след него (както и сега може да прави), за да следи някой. Ако има камери навсякъде също може да се следи един човек прехвърляйки от камера на камера.

  Какво общо имат умните очила в този случай?

 4. series

  Bl4ck m1rr0r идва за вас:))) който живял живял, НОВАТА СВОБОДА ще е ужасно тежка и заробена!

Коментар