Експерти: всички нации с министри по изкуствен интелект

Изненадващо за мнозина, ОАЕ стана първата държава в света с министър на изкуствения интелект

Всички държави по света, които са се включили в надпреварата за развитие на изкуствения интелект, трябва да издигнат отговорността за тази дейност до ниво, при което да имат министър на ИИ или аналогичен висок пост. Министрите ще трябва да решават кои проекти от областта да бъдат публикувани със свободен достъп и кои да останат заключени зад вратите на лабораториите…

Първите държави с подобни високопоставени позиции, изненадващо, не са традиционните лидери в хай-тек индустрията. ОАЕ назначи министър на ИИ в края на 2017 година, а от февруари т.г. Индия има 4 комисии по изкуствен интелект в своето Министерство на електрониката и ИТ, отбелязва Futurism.com.

Среща на върха, останала в сянка

Политически и бизнес-лидери от цял свят се събраха в края на миналата седмица на среща относно глобалното управление на изкуствения интелект. На нея присъстваха и над 50 от водещите световни експерти в областта на ИИ. От шефовете на IBM и Facebook до министри от Норвегия и ОАЕ – представители от всички сектори и нива на управление се събраха, за да очертаят бъдещето на изкуствения интелект.

Тази среща като че ли бе подмината тихомълком, защото малко медии имаха възможност да присъстват, а изводите са доста противоречиви. Целта на кръглата маса бе да се помисли за  предизвикателствата и възможностите, които ИИ носи, и да се разрабоят стратегии, насоки и ръководства в помощ на безопасното развитие на тази област.

Кръглата маса беше организирана от Инициативата за изкуствен интелект при „Общество на бъдещето” към Харвардската школа по управление „Кенеди” и Н. Пр. Омар бин Султан Ал Олама, държавен министър по изкуствения интелект в ОАЕ. Това е първият в света министър на изкуствения интелект.

Няма съмнение, че на света не липсват идеи за приложение на изкуствения интелект, който има привидно безкраен потенциал в почти всяка индустрия. Все повече ИИ се превръща в част от ежедневието ни – в колата, в дома, в офиса, в склада. Технологията вече е утвърдила своята роля в областта на правото и медицината, но също така има има влияние върху по-малко сериозни области като например развлекателната индустрия.

Регулация

Това, което изостава и в крайна сметка възпрепятства напредъка, е регулирането и липсата на подходящо ръководене на прогреса в областта на ИИ. Правителствата трябва да работят по-бързо в тази посока, коментираха делегатите на срещата, цитирани от Futurism. Според мнозина от тях, нациите трябва да осъзнаят, че изкуственият интелект създава един по-бърз и по-ефикасен свят с всеки следващ ден. Правителствата трябва да са наясно, че днес е най-бавният ден от останалата част от живота им.

Всяка нация трябва да има министър на ИИ като Дубай, смятат експертите. Примерът на ОАЕ е зашеметителен. Н. Пр. Омар бин Султан Ал Олама е на 27 години – съвсем млад, но неговото назначаване е знаково. Този ход е част от стратегията на ОАЕ за изкуствения интелект, заложена в целите на страната за период до 2070 година, пише Arabian Business.

Въпреки че концепцията за министър на ИИ изглежда семпла, за мнозина тя е хлъзгава материя и закономерно повдига въпроса: ако имаме министър на една конкретна технология, защо да нямаме министър на ДНК и ред други подобни детайлни аспекти от различните области на развитие. Мнозина от експертите обаче подкрепят идеята, защото изкуственият интелект, наред с редица възможности, носи в себе си и немалко рискове.

Отворен достъп

Трябва ли да има отворен достъп до разработките в областта на изкуствения интелект? Този въпрос нажежи страстите по време на срещата на топ-експертите. Отвореният достъп ще създаде равенство между всички, смятат някои, и с това ще сложи край на повечето от рисковете. Отвореният достъп обаче носи със себе си свои присъщи опасности – например, до знанието да се доберат недобронамерени лица.

Навярно най-разумният подход е да се помисли за частичнен отворен достъп до определена част от разработките. Но как може да стане това? Трудно е да се каже еднозначно кой следва да определи кои да са отворените разработки. Също така остава под въпрос кой е най-добре да решава кога да има отворен достъп.

Тук дискусията се връща обратно към първоначалния въпрос – за наличието на министър на изкуствения интелект във всяка държава. За повечето експерти интуитивният отговор е, че въпросните критични решения следва да се вземат от министрите по изкуствен интелект.

Коментари по темата: „Експерти: всички нации с министри по изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. просто потребител

    По-куц и от времето,когато#слаб 2! Точно заради такива етимологични реторични грешки и подобна арагонтност,определени думи и термини,фрази се предоставят от технически авторитети на обществото. Още един пример за да проумеш разликата между БОЙНИ “ИЗКУСТВА” И БОЙНИ УМЕНИЯ!!!
    АУУУУ БЕГАААЙЙЙ УАААААА ОТ ЗЕЛУУУУУЕНОТ ЕЗИКО СЕ Е ИЗПРИЩИЛ всичко е точно??????????????Точно какво?????Всичко Хаааааааа ххоооооооо,,,,,нищо лично,,,35.5%

  2. просто потребител

    О извинете че не отговаряме на вашите критери за интелект тежест идея ххиииии хииии запетайки точки въпросителни ———- Хоооаа ххоооо хааааа

  3. Saevar

    до “стиви спилбарк”

    колега къртиш мивки, дай тва чудо с отворен код че да зема и аз да поплюща на ганг банг уа ни бъди скрънза 🙂

  4. Anonymous

    Оксиморон :

    министър на изкуствения интелект във всяка държава

    министър – дебел чаршаф които не знае от къде се пуска компота
    ще дава идей на ИИ .

  5. до прост(о?) потребител

    Ти с твоя правопис си по-куц и от времето, когато още не е бил измислен такъв. Ако искаш да кажеш някаква идея или мисъл, която да има тежест, то се постарай да изглеждаш грамотен. Май ще ти трябва изкуствен интелект, за да ти поправя грешките от липсата на твой интелект. Но не се коси, всичко е точно 😉

  6. /\

    тия тъпите, мързеливи и ревниви араби с петродоларите си се правят на големи тарикати

  7. стиви спилбарк

    Важното е новини да има и хакери от техническите университети да бълват с такива специалности! Всеки един ред с “ИФ ЕЛСЕ” е готов ИИ.
    Наскоро програмирах едно ардуино направих си ИИ микровълнова! Но явно съм прекалил с ИИ-то и в момента тя превзе контрол над кремвирши БРАВО и сама си създаде тяло. Мисля, че този ИИ го кръстих Т1000, е естествено като си полафим с него и пийнем по 1 ракия притопля ми супата! Обеща да ми направи гирлфренд и да и правим общ гангбанг. Готин тип ще се окаже този ИИ

  8. просто потребител

    Изкуствен интелект граматически грешно замислете се сигурен съм че ако се поровите по обстойно във тълковните речници и по стари и по нови на различни езици ще откриете различно тълкуване разбиране за интелект естетическески погледнато философски копиране на умения дани имитиране на поведение програми програми без чуства емоции

Коментар