Експериментът на Мартин Димитров с блогърите


В края на миналата седмица Мартин Димитров – депутат от СДС и кандидат за лидер на партията, стартира кампанията си чрез среща с блогъри. Той директно заяви, че много силно разчита на Мрежата, за да спечели, с което се превърна като че ли в единствения политик в България, който приема насериозно интернет.

Като всяка нова идея, и тази е изложена на силни насрещни течения, след като се оказа, че някои от блогърите доста не се обичат помежду си.
Още на самата среща са прехвърчали искри между основателя на Българската интернет партия (БИП) Добри Божилов и Веселин Николов, известен с блога си dzver.com. Причината за противоречията е публикувана в миналото критична книга за Линукс на Божилов, която още от тогава го е превърнала в „персона нон грата” за обществото на феновете на отворения код.
По-късно атаката срещу Божилов продължи в блога на Комитата, където той беше даден като изключително негативен пример за участие в срещата: „…Негативното беше, че присъстваха лица от типа "на всяка манджа — мерудия", хора които имат компетентно мнение за абсолютно, абсолютно всичко – от "клопките на отворения код" до "Топлофикация" и СДС и, освен това, е трудно да вземеш думата от тях…”
Потърсен за коментар, Добри Божилов каза, че подобно обвинение не е съвсем почтено, доколкото може да се насочи автоматично и срещу автора си. Ако съм „на всяка манджа мерудия”, заради това че се занимавам с отворения код и със СДС, същото може да се каже и за автора. Въвличането ми в казуса „Топлофикация” пък беше принудително за самия мен, защото обвиниха мой близък. Преди този случай не съм се изказвал по топлофикационни въпроси.
В репликите под статията Николов (dzver) и още няколко души се развили нападките, като са нарекли Божилов и „спамър”. Същата квалификация е насочена и срещу друг неупоменат блогър, посочен от dzver като „чичка който ме изкара от нерви”. Николов е доволен, че и двамата „млъкнали” след като им направил забележка.
В дискусията Божилов е отговорил, че ако „с нещо не им изнася” мнението му, това си е техен проблем. Казал е и, че за политиците е добре да са „на всяка манджа мерудия”, защото характерът на работата им го изисква.
Спорът между Божилов и блогърите е доста абстрактен, ако не и абсурден, защото самият той широко ползва отворен код в работата си, вкл. сайтът на партията му е на тази база. От друга страна, много фенове на отворения код ползват Windows, т.е. комерсиален софтуер.
Всички въпросни блогъри са подкрепили Димитров по сайтовете си, вкл. и Божилов, който има политически амбиции със своята интернет партия. В сайта на БИП той води дискусия с някои критични коментари на членове на партията за това, че подкрепя Димитров. Демонстрирайки именно политическо говорене, Божилов казва, че стои твърдо на позицията си, защото издигането на новия млад лидер на СДС ще помогне за осъществяване на идеите на БИП, макар и не чрез самата БИП.
Предизвикателство за Мартин Димитров ще бъде да прокарва политика с подобни разнопосочни поддръжници, в случай, че оглави СДС. Компетентен и искрен, кандидат лидерът лесно ще убеди своенравните блогъри да гласуват за него, като игнорират мнението на другите. Но Димитров ще търси въпросните блогъри за подкрепа в работата си след издигането. Тогава ще трябва или да ги помири някак си, или да „отреже” част от тях.
Коментатори в някои блогове дори сравняват Мартин Димитров с Барак Обама, макар и двамата да са на различни политически полюси. Но излъчването и модерното мислене, което откроява подобен тип лидери от рутинираните политици, кара много хора да възлагат надеждите си изцяло на тях.
Би могло да се предположи с голяма степен на вярност, че Мартин Димитров ще привлече към СДС повече избиратели от който и да е друг син лидер в момента. Поне това улавя разходката из блоговете, коментиращи неговата кандидатура. Димитров, вероятно, ще трябва да преодолее известно несъответствие между популярността му сред необвързаната, но активна аудитория, търсеща своето политическо представителство, и сред хората вътре в СДС, които в крайна сметка ще го изберат или не за лидер.

Междувременно основателят на Е-Партия Атанас Чобанов коментира, че не вижда каквото и да е разделение на блогърите по отношение на Мартин Димитров.
“На г-н Божилов му се отделя незаслужено внимание. Ако погледнем "политическите" му идеи да се забранят абортите и да се лекуват принудително хомосексуалистите, мястото му е по-скоро около Атака, а не около СДС”, каза Чобанов.

На свой ред, Добри Божилов се обади в редакцията, за да защити позицията си срещу абортите, като каза, че по същество това е убийство на бебетаи посъветва Атанас Чобанов да попита Мартин Димитров какво му е мнението по въпроса и дали с думите си не праща и него в Атака.

по темата: „Експериментът на Мартин Димитров с блогърите”

добавете коментар...

  1. Добри Божилов

    Очевидно г-н Божилов не е първият, който тук е зацапал с коментари 🙂

    Не съм сам, г-н Чобанов. БИП има вече 700 члена. Това е чист брой между записали се и напуснали. Броят напускащи е средно един от десет записали се. Продължава да се разраства партията, за разлика от вашия проект е-партия, по който нищо не се случва, и дори собствените ви фенове питат какво става. Нека да добавя, и че вашият проект е стартиран преди моя, т.е. имал е предимство. А къде са сега двата проекта? Кой е по-напред? Ясно е кой, и вместо да се хванете да работите, вие типично по български, се опитвате да омаловажавате моя успех като ме обявявате, че съм ви изплагиатствал идеята. Всъщност не съм, защото заради бездействието ви изобщо не съм знаел че правите нещо. Но дори и да имаше копиране на идеи, това в политиката не се нарича плагиатство. В политиката плагиатство няма, защото идеите не са ничия частна собственост. Политическите идеи принадлежат на обществото и всеки може да се опитва да ги реализира. Това не е художествена книга или софтуер. Това са политически идеи, научете го, може ви е полезно.

    Колкото до абортите – за мен е немислимо в 21 век да продължават убийствата на бебета чрез изтръгването им с помпи от утробите на майките. И за какво тези убийства – за удобството на самата майка и защото бебето не било желано. Ака за вас Добри Божилов е нежелан, имате ли право да го убиете? При положение, че при липса на аборт в над 99% от случаите ще се роди човек, т.е. няма да има спонтанен аборт, то в 99% от случаите, това е убийство. И това е базова морална позиция, която трябва да е присъща на всички политически сили, а не само на националистите. Подобно, макар и не толкова важно, е отношението ми към хомосексуализма.

  2. Атанас Чобанов

    Няма да е зле да се появи тук една рубрика за e-политика. Нали сайта обсъжда цифровите технологии в обществото и живота? Политиката е част и от двете. Давам си сметка, че Добри Божилов първи ще довтаса да зацапа рубриката с коментари, но няма как, който иска да види пеперуди, трябва да изтърпи сред гъсеници и такива, които никога няма да претърпят метаморфоза 🙂

  3. Атанас Чобанов

    На г-н Божилов му се отделя незаслужено внимание. Той открай време е сам срещу много хора, на които досажда по форуми и блогове с графоманските си изяви. А ако погледнем политическите му идеи да се забранят абортите и да се лекуват принудително хомосексуалистите, мястото му е по-скоро около Атака, а не около СДС. Така че спокойно, няма разделение между блогърите, които подкрепят Мартин.

Коментар