Нов пик на биткойн се задава към юли

Курсът на биткойн отново тръгва нагоре

Биткойн поскъпна до над 10 000 долара в четвъртък – за първи път от повече от две седмици. Прогнозите на стратезите са, че криптовалутата ще достигне нов пик на стойността си през юли.

Биткойн поевтиня значително тази година след поредица от негативни тенденции, които се въртяха основно около засиленото внимание на глобалните регулатори. Принос има и хакването на някои криптоборси, което доведе до загуби в размер на над 500 милиона долара. Не на последно място първата цифрова валута беше засегната и от анти-рисковото настроение, което обхвана финансовите пазари от началото на годината.

Томас Лий, управляващ съдружник във Fundstrat Global Advisors, очаква нов рекорд в стойността на валутата през юли. Анализът му се основава на 22 корекции от 2010 година насам.

„Поскъпването на биткойн съвпадна с ускоряването на световните фондови пазари“, казва Майлс Ийкърс, главен пазарен анализатор в борсовия посредник Centtrip. Оттам очакват прескачането на нивото от 10 000 долара да доведе до скорошно достигане на летвата от $12 000.

Водещата криптовалута поскъпна с над 1300% през миналата година, достигайки абсолютен пик в цялото си съществуване на 17 декември – малко под 20 хиляди долара.

Други цифрови валути също поскъпнаха, след като отчетоха стръмни спадове. Ethereum, втората най-голяма по пазарна стойност, достигна 933,24 долара, а третата по значимост Ripple стигна цена от 1,15 долара, според проследяващата система coinmarketcap.com.

„По време на периодите на поскъпване възстановяването на стойността на биткойн отнема 1,7 пъти повече време от периода на спад, което означава, че ни очакват около 85 дни, за да се възстанови до предишните си върхове – това е през юли 2018 г.”, казва Лий.

В същото време изпълнителният член на борда на директорите на Европейската централна банка Ив Мерш предупреди в реч в Париж, че „биткойн не е валута, а спекулативен дигитален актив“. Той подчерта, че тъй като дигиталните валути нямат доверен емитент зад себе си, „те могат да се обезценят по всяко време“.

Коментари по темата: „Нов пик на биткойн се задава към юли”

добавете коментар...

  1. анонимен

    Айде шаранчета захапвайте кукичката, че тези дето са се набърбочили с милиончета трябва да прават кинти от шаранчетата 😀 ……