ЕС финансира проект с дронове и безпилотни подводници

Одобрени са няколко нови проекта за научни изследвания в областта на отбраната, финансирани от ЕС по линия на Европейския фонд за отбрана, съобщиха от Брюксел. Фондът има за задача да подпомага изграждането на силна отбранителна промишленост в ЕС.

Проектът „Океан2020” е в подкрепа на мисии за морско наблюдение и забрана, като за целта в операциите на флота ще бъдат включени безпилотни летателни апарати и безпилотни подводници. Получената информация заедно с данните от традиционните системи ще позволяват на командния състав да има цялостна представа за промените в ситуацията.

Проектът ще се управлява от консорциум, ръководен от Leonardo S.p.A, обединяващ 42 партньори от 15 държави от ЕС. Той ще бъде финансиран с безвъзмездни средства в размер на близо 35 млн. евро. През 2019 г. като част от проекта ще се проведат две практически демонстрации — една в Балтийско море, ръководена от шведския флот, и една в Средиземно море под ръководството на италианските военноморски сили.

Други три проекта, които имат за цел подобряване на екипировката на войниците, получиха безвъзмездни средства в размер от 1 до 3 милиона евро:

  • ACAMSII — за разработка на камуфлажни облекла, които се променят съобразно средата и осигуряват защита срещу сензори, действащи в няколко вълнови обхвата;
  • Gossra — за подобряване на съвместимостта на сложни системни елементи, които са част от войсковото снаряжение (напр. датчици или цифрови очила);
  • Vestlife — за разработване на много леки бронежилетки за войниците на терен.

Споразуменията за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за тези проекти ще бъдат подписани през идните седмици, уточниха от Европейската комисия.

Коментар