Пловдив е домакин на олимпиада по информатика

21-вата международна олимпиада по информатика (МОИ) ще се проведе през август 2009 г. в Пловдив. За втори път страната ни ще бъде домакин на престижното състезание, припомниха участниците в днешната пресконференция.
В състезанието ще премерят сили ученици от цял свят на възраст до 20 години. Страните участнички ще бъдат представени с отбори от по четирима състезатели, като класирането на всеки един от тях ще е индивидуално.
Очакват се участници от 100 държави. Победителите ще получат награди от спонсорите на събитието, като те ще бъдат уточнени в процеса на организацията.
Олимпиадата се организира в два състезателни дни. Между различните етапи в конкурса е предвиден и ден за отдих със спортни мероприятия и опознаване на културата и природата на страната ни.
„България е основател на Международната олимпиада по информатика. За изтеклите 20 години наши състезатели винаги са участвали в нея, като често са печелили и първите места. През 2009 година фокусът на световните медии ще бъде насочен към България, където ще се събере цветът на училищната информатика в света”, каза акад. Петър Кендеров, председател на ВАК и почетен председател на Националния организационен комитет на олимпиадата.
Международната олимпиада по информатика е ежегодно състезание по програмиране в алгоритмичен стил. Участниците трябва да решат всяка задача със съответна програма, написана на един от езиците за програмиране C/C++ или Pascal.

Коментар