Zen процесори на AMD подсилват вградените решения

Новите процесори за вграждане на AMD идват с повишени нива на производителност, възможности за интегриране и защита на самия чип

AMD пусна две нови продуктови фамилии процесори – EPYC Embedded 3000 и Ryzen Embedded V1000, които се явяват високопроизводителни чипове за вграждане.

Процесорите AMD EPYC Embedded 3000 носят мощността на Zen архитектурата за множество нови пазари, сред които мрежовите устройства и системите за съхранение на данни, както и „edge” изчислителните среди.

Фамилията AMD Ryzen Embedded V1000 е насочена към апаратите за визуализация в медицината, системите за автоматизация в промишлеността, игралните автомати и тънките клиенти.

Новите процесори за вграждане на AMD идват с повишени нива на производителност, възможности за интегриране и защита на самия чип. Няколко клиента на компанията вече обявиха продукти, базирани на EPYC Embedded 3000 и Ryzen Embedded V1000, вкл. ултразвукова апаратура за визуализация в медицината и Ultra HD платформи за казино игри.

Разработчиците могат да закупят платки на базата на новите процесори и софтуерни инструменти за развитие на екосистемата от устройства за вграждане.

AMD изтъква няколко ключови предимства на новите процесори за вграждане, вкл. по-висока производителност на долар, по-добра свързваемост, надеждност и пригодност за сервизиране от корпоративен клас, както и по-малка площ от конкурентните решения с цел оптимизирано проектиране на съответните платки.

Освен производителността за корпоративните клиенти основно значение има сигурността, независимо дали тези чипове ще бъдат вграждани във висок клас суичове, в тънки клиенти и каквото и да било между тях. AMD EPYC Embedded и AMD Ryzen Embedded защитават данните на хардуерно ниво, като се допълват от хардуерно-валидирани възможности за стартиране.

В допълнение, технологията на защитено криптиране на паметта (Secure Memory Encryption, SME) предотвратява неоторизирания достъп до физическата памет, докато защитената криптирана виртуализация (SEV) предлага още повече защитеност с криптиране на паметта на виртуалните машини, без необходимост от промени на ниво приложения.

AMD EPYC Embedded 3000 има висока степен на мащабируемост – от 4 до 16 ядра, достъпни както в еднонишкови, така и в многонишкови конфигурации. TDP варира от 30W до 100W, а разширяемите вход-изходи (I/O) поддържат до 64 PCIe писти. Предвидени са до 32MB споделен L3 кеш с до 4 независими канала на паметта.

Процесорът AMD Ryzen Embedded V1000 се явява APU чип, комбиниращ Zen CPU с Vega GPU на една подложка, с до 4 CPU ядра/8 нишки и до 11 GPU изчислителни единици, достигайки производителност 3,6 терафлопа. TDP на този процесори варира от 12W до 54W, поддържат се до 16 PCIe шини, разнообразни USB опции с до 4 USB 3.1/USB-C връзки, допълнителни USB, SATA и NVMe интерфейси.

В допълнение, Ryzen Embedded V1000 може да работи с до 4 дисплея с 4K резолюция и поддържа 5K графика, H.265 кодиране/декодиране и VP9 декодиране. Чипът е съвместим с 64-битова DDR4 памет с производителност до 3200 MT/s.

Коментар