Успешни тестове за съвместимост на 5G NR мрежа

Лидери в мобилната индустрия – компаниите KT Corp., Qualcomm и Samsung – успешно приключиха пилотната фаза на проекта за 5G NR мрежа, отговаряща на наскоро утвърдения глобален стандарт 3GPP Release – 15 Non-Standalone (NSA) 5G NR.

В тестовия период се включиха множество доставчици с оперативна съвместимост. Следвайки насоките на KT Corp., тестовете на живо за оперативна съвместимост на некомерсиалната 5G NR базова станция на Samsung с 5G NR UE прототипите на Qualcomm постигнаха свързаност на данните при честоти между 3,5 и 28 GHz.

Това постижение е изключително важна стъпка в опитите за въвеждане на стандартизирани мобилни 5G NR мрежи, които стартираха през 2018 г. и чиято голяма цел е преминаване към комерсиални 5G NR мрежи и представяне през 2019 г. на първите мулти-модулни смартфони, посочиха от Samsung.

Тестовете на живо, които се състояха в лабораторията на Samsung в Сувон, Южна Корея, реализираха сателитна (downlink) скорост от мултигигабити в секунда, както и латентност с времена, достигащи по-малко от 1 милисекунда.

Скоростите, подобни на тези при оптичните мрежи, и ниската латентност ще бъдат ключови за посрещане на растящите нужди за свързаност на широколентови мобилни изживявания, като виртуална/добавена реалност, а също и за предоставяне на нови ниско-латентни услуги за индустриален контрол, автономни автомобили и дронове.

„Вярваме, че този успешен тестови период за 5G NR ще направи възможно реалното въвеждане на 5G NR мрежи и мобилни устройства, които ще поставят началото на технологичен поврат, далеч надхвърлящ успеха на първите ни опити за мащабно въвеждане на 5G услугите в рамките на настоящите зимни олимпийски игри в Пьонгчанг”, казо Сео Чанг-Сеок, изпълнителен вицепрезидент и ръководител на „Мрежови стратегии” в KT.

Коментар