MWC 2018: Смартфонът Cat S61 мери разстояния с лазер

Иновативният Cat S61 разполага с 5,2-инчов FHD екран, предпазван от стъкло Gorilla Glass 5, и е оптимизиран за работа на открито

Смартфон с термовизионна камера и способност да мери разстоянията прецизно – това е най-новото попълнение в семейството специализарани смартфони Cat. Моделът Cat S61, който дефилира на Световни мобилен конгрес в Барселона (MWC 2018), има подобрена термовизионна камера FLIR, но също така и лазерна рулетка и сензор за качеството на въздуха на закрито.

Термовизионният смартфон дебютира на изложението ShowStoppers миналата година и бързо се превърна в ценен инструмент за мнозина инженери, конструктори, електротехници и други специалисти от строителството и свързаните с него индустрии – с такова устройство те бързо намират термомостове, точки на топлинни загуби, както и други необичайни и нередни явления в сградите.

Сега вградената термозивионна камера има подобрен софтуер за по-добър контраст на изображенията, които показва. Смартфонът вече е в състояние да улавя и визуализира повърхности с температура до 400 градуса по Целзий. Вместо с VGA резолюция, телефонът вече снима с висока разделителнаспособност.

За по-голямо удобство Cat S61 има вградена лазерна рулетка. Достатъчно е да посочите точката, до която да се измери разстоянието. Няколко мига след това в горния ляв ъгъл на екрана се появява цифра, която показва с точност до сантиметър разстоянието между камерата и обекта.

Cat S61 има и сензор за качество на въздуха на закрито. Той може да установява дали в помещението има замърсители от типа ЛОС (летливи органични съединения). Източниците може да са бои, лакове, разтворители, килими, мебели, почистващи препарати и др. Сензорът дава данни и за температурата и влажността.

Иновативният Cat S61 разполага с 5,2-инчов FHD екран, предпазван от стъкло Gorilla Glass 5, и е оптимизиран за работа на открито, изключително заякчен. Прахоустойчив е и издържа на потапяне във вода до 3 метра за до 1 час. Може да понесе многобрйни падания на твърдо, върху бетон, от височина около1,8 метра.

Показаха ни на живо как телефонът снима с термовизионна камера и мери разстояние:

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар