MWC 2018: Хитър смартфон вижда какво има в стените

Системата за сканиране на инфраструктурата в стените може да е полезна и на „направи си сам” майсторите (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Представете си смартфон, който може да вижда какво има в стените – дали под мазилката преминават тръби, кабели, дървени греди, железни колони?

Точно такова устройство дефилира в навечерието на Световния мобилен конгрес – MWC 2018 в Барселона. То се казва Walabot и използва сензори, които изпращат радиочестотни вълни към стените. Вълните се отразяват по различен начин от различните материали. Чрез улавянето на отражението на вълните, подобно на ехолокацията при прилепите, системата може да визуализира какво има вътре в стената.

Софтуерът, написан от разработчика Vayyar, създава 3D изображение на обекта, който е открит под повърхността на стената чрез радиочестотното сканиране. Приложението не само показва формата на откритите „аномалии”, но и докладва от какъв материал са, а дава и предположения какво точно има в стената. Така потребителят може лесно да прецени ситуацията и да вземе решение как да постъпи.

Софтуерът създава 3D изображение на обекта, който е открит под повърхността на стената чрез радиочестотното сканиранe (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Приложението е полезно за инженери, електротехници, водопроводчици и други специалисти, които се интересуват от вградената инфраструктура в даден обект, например, за да я ремонтират. Системата за сканиране на инфраструктурата в стените може да е полезна и на „направи си сам” майсторите, за да им спести ред главоболия, като например пробиването на дупка на място, където бургията ще удари водопроводна тръба.

Същата технология може да има и много други приложения. Едно от тях е проследяването на движението на хора в дадено пространство. По замисъл това приложение е предназначено за възрастни хора, които могат да припаднат и да имат нужда от помощ. В подобен случай системата за наблюдение се съчетава с модул за връзка с телефонно устройство. Ако системата „види”, че човек припада в дадена стая, тя ще сигнализира с аларма до предварително зададен телефонен номер.

Сензорната система на Walabot, която „гледа” в стените (снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Приложението е родено от идеята да се създаде лесна и достъпна технология за ранно диагностициране на рак на гърдата. Създателите на Vayyar искали да направят скрининга за рак лесен като вземането на кръвна проба. След това установили, че „разчитането” на стуктурите под дадена повърхност е ценно умение в много други области.

Приложение на радиочестотното сканиране може да е полезно и в умните домове, зеледелието, автомобилната индустрия, роботиката и други области. Vayyar обаче се гордеят с това, че могат и да визуализират с много добри тримерни изображения това, което се сканира.

На живо наблюдавахме как телефонът гледа през стената и вижда дървена греда, тръба и кабел:

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар