Само 8% от уеб потребителите се натъкват на Flash

Все по-малко потребители се натъкват на Flash съдържание в уеб, сочи статистика за аудиторията на най-популярния браузър – Chrome, публикувана от BleepingComputer.com.

От няколко години интернет е в процес на преход от технологията Flash на Adobe към по-съвременната разработка HTML5. Сред най-големите агитатори на тази трансформация са Google и Apple, благодарение на които HTML5 постигна изключителни резултати за кратко време.

Данните сочат, че от началото на годината едва 8% от потребителите на браузъра Chrome зареждат поне една уеб страница с Flash съдържание. За сравнение, през 2014 г. този показател е бил 80%.

При тези темпове на отстъпление, може да се предположи, че към 2020 г., когато Adobe официално ще прекрати поддръжката на Flash Media Player, технологията практически ще изчезне от мрежата.

Същевременно, статистиката на Google показва, че над две трети (68%) от трафика в браузъра Chrome за Android и Windows, както и над 78% от трафика в Chrome OS и macOS се падат на сайтове, използващи протокола HTTPS.

Коментар