Intel създава общност за изкуствен интелект около Loihi

Чипът Loihi увеличава 1 млн. пъти производителността при обработка на данни в невронни мрежи, твърди Intel

Процесорният гигант Intel формира отворена общност за развитие на чипа Loihi, предназначен за системи с изкуствен интелект (ИИ), съобщи тази седмица IT-Online.

Невроморфният чип Loihi се обучава 1000 пъти по-ефективно, отколкото компютрите с общо предназначение, твърдят разработчиците на Intel. Новият процесор също така увеличава 1 млн. пъти производителността при обработка на данни в невронни мрежи, в сравнение с досегашните разработки.

За да продължи да усъвършенства невроморфната обработка на данни, Intel създава общност INRC (Intel Neuromorphic Research Community), която ще обедини усилията на изявени учени и разработчици.

Общността ще работи в няколко направления, вкл. създаване на теория и алгоритми, адаптиране на чипа към работа с данни и системи от реалния свят, както и приложения на чипа за решаване на съвременни технологични задачи, поясняват от Intel.

Участниците в общността ще получат достъп до тестови образци на чипа и многопотребителска система на базата на Loihi, наречена NRaaS (Neuromorphic Research as a Service, или невроморфни изследвания като услуга).

Коментар