Джеф Безос забогатя с близо $40 млрд. за една година

Основателят на Amazon Джеф Безос постигна рекорден скок на забогатяване – с $39,2 млрд. за година

Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на онлайн търговеца Amazon, оглави за първи път класацията на Forbes за най-богатите хора на планетата.

Състоянието на Безос се оценява в момента на 112 милиарда долара, спрямо 72,8 млрд. долара година по-рано. Бизнесменът забогатява в резултат на рязкото поскъпване на акциите на Amazon – котировките на компанията се покачиха с 59% през последните 12 месеца, а Джеф Безос добави 39,2 млрд. долара към състоянието си, което е най-големият скок в историята.

Освен акции на Amazon Джеф Безос притежава медията Вашингтон пост и компанията Blue Origin, която се занимава с разработка на космически кораб. В началото на миналата година Безос беше четвърти по богатство, а през юни излезе на първо място в класацията на милиардерите на Блумбърг, след като добави 24,5 млрд. долара към състоянието си.

На второ място в рейтинга на най-богатите хора се нарежда основателят на Microsoft – Бил Гейтс със състояние в размер на 90 млрд. долара. Година по-рано Гейтс заемаше първа позиция в класацията на Forbes.

Трети в настоящия рейтинг е инвеститорът Уорън Бъфет, чието богатство се оценява на 84 млрд. долара. В челната петица попада още основателят на Facebook Марк Зукърбърг с неговите 71 млрд. долара.

Общо, 20-те най-богати хора на планетата са притежавали 1,2 трлн. долара към края на 2017 г. Това е 13% от състоянието на всички 2208 милиардери в света, отбелязва Forbes.

Коментар