Троянци-майнери носят милиони долари печалба

Хакерски групировки печелят милиони долари от разпространението на програми-троянци за добив на криптовалута, сочи нов анализ на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Бумът на виртуалните пари изложи интернет потребителите на все по-интензивни атаки с криптомайнери. През 2017 г. броят на тези атаки е нараснал 1,5 пъти в сравнение с предходната година.

За разпространение на злонамерени програми с функции на майнери се използват различни методи. Подобни троянци могат да се скрият в различни приложения и игри. Освен това потребителите стават жертва на рекламен софтуер.

Същеврменно хакерите прибягват до сложни техники за заразяване – т.нар. целеви атаки. При тях жертвата се принуждава да свали и инсталира програма със скрит в нея майнер. Инсталаторът работи като легитимна помощна програма за Windows, но неговата главна цел е да свали майнер от отдалечен сървър.

При подобна схема троянецът работи под прикритието на легитимен процес, поради което потребителят не може да разпознае заразата. В същото време хакерите правят невъзможна отмяната на задачата – при опит за нейното прекратяване, операционната система се презарежда.

В крайна сметка кибепрестъпниците си осигуряват присъствие в компютъра на жертвата за продължителен период от време, установява изследването на Лаборатория Касперски.

Според експертите, троянците-майнери носят огромни печалби на своите създатели. Само за последните 6 месеца на миналата година хакерите са получили няколко милиона долара от своята престъпна дейност.

Коментар