BlackBerry съди Facebook за нарушени патенти

BlackBerry и Facebook подеха поредна съдебна битка в ИТ индустрията за нарушени патенти

Канадската компания BlackBerry, един от пионерите на пазара за смартфони, подаде съдебен иск срещу Facebook, твърдейки, че социалната мрежа нарушава нейни патенти на технологии за обмен на съобщения.

Искът е подаден в Лос Анджелис от самата BlackBerry, а не от нейния партньор TCL, който от 2016 г. пуска смартфони с легендарния канадски бранд. BlackBerry се обръща към съда след многогодишни, неуспешни опити да се договори с Facebook, пише Engadget.com.

Патентованите технологии на BlackBerry се използват в системата BBM, която позволява обмен на съобщения и изображения, избягвайки плащане на такси към операторите за SMS и MMS услуги. Технологията на BlackBerry обаче е залегнала и в популярни приложения като WhatsApp, което е собственост на Facebook.

Междувременно, официален представител на Facebook изрази готовността на социалната мрежа да се защитава. Според него, BlackBerry се е отказала от развитието и сега разчита да “обложи с данък” онези компании, които движат иновациите.

Коментари по темата: „BlackBerry съди Facebook за нарушени патенти”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Егати е наглеците – отказала се от развитието и хайде сега другите да ползват наготово нещо без да плащат. Друг е въпроса – колко искат от BlackBerry и дали не прекаляват с исканията си за патента.

  2. 112

    И как ги движат … като крадат технологиите. Да седнат да си измислят тяхна умниците.

Коментар