IBM: Просперираме въпреки кризата

Ръст на приходите с 5% до 25,3 милиарда щатски долара отчете IBM за третото тримесечие, спрямо същия период на миналата година.
IBM просперира, въпреки наличието на една икономическа среда, която никой не може да прогнозира”, коментира резултатите Самуел Палмисано, председател, президент и главен изпълнителен директор на IBM.
Според него, резултатите се дължат на “комбинацията от повтаряща се стабилна основа на доход и печалби, набора от продукти и услуги за клиентите по целия свят, както и силната и гъвкава финансова основа”.
„IBM има конкурентно предимство както в добри, така и в трудни времена”, каза още CEO-то.
Най-голямо е увеличението в приходите от продажби на сървърните платформи System z – 25% спрямо същия период за миналата година. Наскоро Gartner обяви, че IBM е световен първенец по приходи от продажбата на сървъри.
С 20% са се увеличили нетните приходи на компанията, като достигат сумата от 2,8 милиарда долара.
В региона EMEA, в който влиза и България, приходите на IBM са 8,9 милиарда долара, бележейки ръст от 10%, спрямо същия период за 2007 година.
Приходите от технологични услуги са се повишили с 8% до 9.9 милиарда долара, а в сегмента на бизнес услугите повишението е 7% и достига нивата от $4.9 милиарда. През този период компанията е подписала договори за услуги на стойност 12.7 милиарда долара.
Приходите от сегмента „Системи и технологии” за тримесечието достигнаха сумата от 4.4 милиарда долара. При сървърните платформи System z приходите са отбелязали двуцифрен ръст във всички географски региони. Приходите от сървърните платформи System p са нараснали със 7%
В сегмента „Софтуер” приходите са били 5.2 милиарда долара, което се равнява на 12процентно увеличение спрямо третото тримесечие на миналата година. Делът в него на приходите от мидълуеър продукти като WebSphere, Information Management, Tivoli, Lotus и др. е 4.1 милиарда долара. Приходите от операционни системи са нараснали с 5%.
Общият брутен марж на печалбата на IBM е бил 43.3 %, в сравнение с 41.3 % за същия период на 2007 година. Това се дължи на силното представяне на компанията в сегментите на услугите и софтуера.
Приходите от продължаващи операции за деветмесечния период на 2008 година са общо 76.6 милиарда долара, което прави увеличение от 10 процента в сравнение с 69.9 милиарда долара за деветте месеца на 2007 година.

Коментар