Китай: Биткойн не е легитимно платежно средство

Биткойн и другите цифрови валути не са инструмент, подобен на хартиените пари, за плащания на дребно, обявиха от Китайската централна банка

Китай не признава биткойн и други криптовалути като законни форми на плащане. Това обяви гуверньорът на китайската централна банка Джоу Сяоочуан в петък, цитиран от Ройтерс.

„Понастоящем не разпознаваме биткойн и други цифрови валути като инструмент, подобен на хартиените пари, монетите и кредитните карти за плащания на дребно“, каза Джоу пред репортери в рамките на годишната сесия на парламента. „Банковата система не го приема.“

Изявлението става факт след като Китай предприе поредица от мерки през последните месеци, за да ограничи пазарите на криптовалути. В рамките на кампанията бяха закрити борси за криптовалути и бяха забранени така наречените първични предлагания на койни.

Забележките на Джоу оказаха допълнителен натиск върху биткойн, след като ден по-рано САЩ зяви, че „потенциално незаконни“ онлайн платформи за търговия с криптовалути могат да подведат инвеститорите, като им дадат илюзорно чувство за сигурност. Подобни платформи трябва да бъдат регистрирани при регулатора, според САЩ.

Китай обръща голямо внимание на блокчейн и разпределените технологии, на които стъпва биткойн, заяви още Джоу. Според него обаче, някои приложения на технологията са се разраснали твърде бързо.

„Ако се разпространят твърде бързо, това може да има много отрицателно въздействие върху потребителите. Може да има и непредвидими ефекти върху финансовата стабилност и … паричната политика“, каза Джоу.

Коментари по темата: „Китай: Биткойн не е легитимно платежно средство”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Понастоящем

Коментар