Intel може да погълне звездно трио чипмейкъри

В полезрението на Intel е чипмейкърът Brodcomm, който преговаря да погълне Qualcomm, новия собственик на NXP Semiconductors

Преговорите за сливане между Qualcomm и Broadcom продължават, като евентуална сделка между двете компании се очаква да стане най-голямата в технологичната индустрия. В играта обаче изненадващо се намесва и процесорният гигант Intel.

Според публикации в Уол Стрийт Джърнъл и други медии, Broadcom, която е склонна да плати 120 млрд. долара за Qualcomm, също е цел за придобиване – на Intel. Към момента няма по-подробна информация, вкл. за предлаганата сума.

Broadcom, най-големият производител на комуникационни чипове, се оценява в момента на 104 млрд. долара. Новината за интерес от страна на Intel покачи котировките на компанията със 7%.

Евентуална покупка на Broadcom ще позволи на Intel да засили позициите си извън пазара на процесори за РС и вероятно да се завърне в сегмента на мобилните едночипови системи, или т.нар. SoC.

Не е изключена дори ситуация, при която Intel купува Broadcom, след като последната купи Qualcomm – водещия разработчик на мобилни SoC. Самата Qualcomm в момента придобива холандската NXP Semiconductors, така че в крайна сметка Intel може да се окаже собственик и на трите компании.

Коментар