Илон Мъск сменя концепцията за подземните тунели

Концепцията за бъдещето метро на Илон Мъск предвижда автобуси и голям брой малки станции (източник: Elon Musk / Twitter)

Американският предприемач Илон Мъск променя концепцията за подземни транспортни тунели, на които е посветена една от неговите компании – The Boring Company. Ултрабързата платформа ще служи за придвижване на автобуси с хора, вместо на автомобили.

Първоначално проектът предвиждаше прокарване на многобройни тунели под даден град, в които на специални високоскоростни платформи ще се придвижват автомобили. През седмицата обаче Илон Мъск показа концепция автобус, който ще превозва хора в тунелите, загърбайки идеята за транспортиране на автомобили.

Всъщност, това означава, че тунелите ще се превърнат в аналог на метрото, но по-модерни и по-бързи. Не става въпрос за допълнение на първоначалния проект на The Boring Company, а за изместване на фокуса към обществения транспорт, за сметка на личния.

Промяната в концепцията не е свързана с допълнителни трудности за The Boring Company. Сериозен проблем остава, както и досега, скъпото прокарване на тунелите. Освен това процесът на копаене е доста бавен, а на някои места и невъзможен, поради особеностите на почвата.

По думите на Илон Мъск в Twitter, пешеходците и велосипедистите ще имат приоритет спрямо автомобилите в развитието на The Boring Company и Hyperloop. Транспортната система ще има хиляди малки станции с площ колкото едно паркомясто, вместо малко на брой, но големи станции, както е при сегашното метро.

Коментари по темата: „Илон Мъск сменя концепцията за подземните тунели”

добавете коментар...

 1. :о)

  Незнам какъв иноватор е Илон Мъск…не виждам да е измислил НИТО ЕДНО НЕЩО
  просто бизнесмен който влага парите си в неразработени територии
  електромобили, космически туризъм 😉

  На това не му викам иноватор, а иманяр-печалбар

  Ти като имаш 2 мозъчни гънки те чакам да ми дадеш план и разчет как тунелите на къртицата Мъск ще могат да се построят ИЗОБЩО и как някога ще се избият парите дадени за тях.
  А тия пари дето ще се дадат за тях ще се измъкнат от джобовете на много замърсители-човешки същества които ще ги изкарат с ходене с бензин на работа и унищожаване на хранителни запаси и въздух на земята.

 2. До :о)

  На загуба е мозъчната ти гънка! Мъск е иноватор на световно ниво, SpaceX е перлата в короната, Tesla e на загуба от години, но по разчети през края на 2018 ще излезе на + , а ти си тъп и не четеш, но така е по-лесно

 3. :о)

  И аз мога да си наплюнча пръста, да отворя старите фантастични разкази и да почна
  да бълвам концепции…само че на Илончо са му дали трибуна, на мен не
  А после ще кажа….ееее това среща големи и непреодолими трудности да се направи 🙂
  Иначе и аз ще съм визионер.
  НЯКОЙ ДА Е ВИДЯЛ ПЛАН…нещо РАЗЧЕТ…нещо ДОКАЗАТЕЛСТВО че това ще си струва да се построи и поддържа без да е на мощна загуба?
  Както между впрочем (на огромна загуба) е и компанията на господина…

 4. Anonymous

  Глупости са коментарите ви. Стой си в пещерата.

 5. _

  После ще сложи релси и хората ще излизат с ескалатори …

 6. Anonymous

  Глупости.

Коментар