Реновираните смартфони гонят 10% от пазара

Под понятието реновирани смартфони експертите разбират поддържани устройства, които са възстановени и ремонтирани за повторна продажба на пазара

Продажбите на реновирани смартфони са нараснали с 13% през миналата година, достигайки почти 140 млн. броя, по данни на анализаторската компания Counterpoint Technology Market Research.

Двуцифрените темпове на растеж контрастират рязко със сдържаната динамика на пазара за нови устройства. Според анализаторите, продажбите на нови смартфони през 2017 г. са се увеличили само с 3%, достигайки 1,55 млрд. броя.

Под понятието реновирани смартфони експертите разбират поддържани устройства, които са възстановени и ремонтирани за повторна продажба на пазара. Около 25% от всички излезли от употреба смартфони се препродават отново, а само някои от тях биват възстановяавани, твърди Counterpoint.

Цените на смартфоните втора употреба варират в широки граници, в зависимост от състоянието им, техните характеристики, броят на наличните устройства и други показатели, като например обем на паметта, цвят на корпуса и т.н.

Реновираните устройства са близо до това да заемат 10% от целия пазар на смартфони, отбелязва Counterpoint. Нещо повече, слабата динамика в продажбите на нови устройства отчасти е свързана с подема в сегмента на реновираните апарати, смятат анализаторите.

Иновациите се забавят и флагманските смартфони с двугодишна давност са напълно съпоставими по дизайн и технически характеристики с новите устройства от среден клас. Именно средният сегмент е засегнат най-силно от агресивната конкуренция на реновираните смартфони от висок клас – основно iPhone и в по-малка степен Galaxy, коментира Counterpoint.

Господството на Apple и Samsung на пазара за реновирани смартфони е по-силно изразено, отколкото при новите устройства. Заедно, двете компании контролират почти три четвърти от продажбите, като Apple има голямо предимство. От гледна точка на приходите от реновирани смартфони доминацията на Apple и Samsung е още по-явна – над 80% от целия пазар.

Изненадващо за мнозина, най-бързо растящият пазар за смартфони през 2017 г. не беше Индия или някоя друга развиваща се страна, а сегментът на реновираните устройства. Отчитайки този факт, анализаторите очакват пазарът на нови смартфони да забави още по-вече темпо през 2018 г.

Най-големи регионални пазари на реновирани смартфони през миналата година се явяват САЩ и Европа, но Африка, Югоизточна Европа и Индия регистрират най-високи темпове на растеж, заключава анализът на Counterpoint.

Коментари по темата: „Реновираните смартфони гонят 10% от пазара”

добавете коментар...

  1. Benгал

    След като всеки има смартфон, а мнозина имат и по два или три, какво се очаква? Да си купят четвърти и пети? Заради няколко милисекунди по-голямо бързодействие? Очевидно не всеки реагира на подобна стръв. Дори и на уловката с по-висока версия на ос, малцина реагират, защото ос няма значение! Хората ползват приложения. Те работят почти независимо от версията на ос. Така че всичко е нормално.

Коментар