Нигерийската далавера 419 удари Paypal

Нигерийски интернет мошеници успяха да модернизират схемата за кражба на пари и да я приложат към системата за електронни разплащания  Paypal, пише The Inquirer.

Традиционната схема, която е известна под името „далавера 419” по номера на раздела от наказателния кодекс на Нигерия, се състои в следното. По електронната поща на жертвата се предлага да помогне срещу комисионна за изпращането на голяма сума пари, принадлежаща на бивш политик или магнат, в чужбина. Жертвата трябва само да плати предварително малка сума за преводни такси и други разходи, обикновено под формата на паричен превод чрез Western Union.

Естествено, след получаването на тази сума, контактът между мошениците и жертвата се прекъсва.

Новата схема използва връзка по Skype, а не по електронната поща. На жертвата се предлага да получи крупната сума по сметка в Paypal. Преди това обаче трябва да изпрати далеч по-малка сума с превод чрез Western Union.

Парите наистина пристигат по сметката на жертвата, но след това  мошениците използват правилата на Paypal за отказ на плащането за услуги. Жертвата, която в случая се явява в качеството на “продавач”, не може да докаже, че е извършила тези услуги. В същото време преводът чрез Western Union не може да се анулира.

По думите на експерт по сигурността от Trend Micro, понякога парите наистина пристигат. В този случай, обаче, жертвата става съучастник в схема за пране на пари.

Коментар