Бебе продадено на търг в интернет

Съдът на холандския град Зволе постанови да предадат белгийско бебе, купено на търг в интернет и известно само под името J, за попечителство от социалните служби, предава Reuters.

Въпросното момченце се родило в белгийския град Гент през лятото на 2008 г. Неговите родители вече имали едно дете и решили да продадат второто, тъй като не можели да си позволят да отгледат едновременно и двете деца.

Според белгийската телевизия VTM, “купувачите” са броили за детето сума между пет и десет хиляди евро. Приемните родители пък твърдят, че не са купили детето, а само са платили за износването му от биологичната майка. Тя от своя страна е заявила, че иска да си върне детето.

Случаят е стигнал до съда по инициатива на холандския съвет за защита на децата, отбелязва BBC News. Организацията е сметнала, че холандското семейство е нарушило правилата за осиновяване, като се е опитало да скрие от съответните органи факта на предаване на детето. С това, в частност, се нарушават и неговите права.

Съветът настоява момченцето да бъде предоставено за отглеждане на друго семейство, което няма отношение към първите две.

Коментар