Мобилни устройства управляват домашната електроника

Nokia обяви нова платформа, която позволява домашната електроника да се управлява от мобилен телефон или компютър. Тя се нарича Home Control Center и ще бъде достъпна в края на 2009 г.
С помощта на Home Control Center ще може да се регулира, например, работата на климатика, да се контролира разхода на електроенергия или да се задават параметрите на охранителната система. При това потребителят може да контролира Home Control Center отвсякъде, стига да има достъп до  интернет.
За връзка с Home Control Center е необходим смартфон, който поддържа 3G или Wi-Fi, или свързан към интернет компютър. Достъпът до услугата се осъществява чрез специално приложение, което работи в уеб браузър.
Компанията иска да създаде едно отворено решение, където външни партньори да могат да развиват техни собствени решения и услуги върху нейната платформа, обяснява Тепо Паавола, вицепрезидент по развитие на корпоративен бизнес. „Ние смятаме, че мобилното устройство е един идеален интерфейс за управление на домашната електроника, особено, когато потребителят не е в къщи”, допълва той. 
Партньор на Nokia за реализацията на този проект е компанията RWE, която е специализирана в разработване на системи за контрол на микроклимата в помещения.
Целта на сътрудничеството им е да се разработи цялостно решение за управление на консумацията на енергия и емисиите на CO2. Това сътрудничество комбинира енергийната компетентност на RWE с технологичното ноу-хау на Nokia.
Първото съвместно решение на Nokia и RWE, планирано за края на 2009 г., ще бъде фокусирано върху управлението на домашното отопление. Продуктът се състои от централен блок за управление плюс дистанционно управляеми термостати за отоплителния радиатор. За потребителски интерфейс ще служи персоналният компютър или мобилният телефон. Отделно ще има самостоятелен дисплей.  
RWE смята също така да предложи специални оферти, които да комбинират тези устройства с нови договори за доставка на енергия. Като втора стъпка от този проект, след 2009 г. Nokia и RWE планират допълнителни услуги, свързани с умни уреди за отчитане. Тези услуги ще предоставят на потребителите в реално време информация за консумираната от тях енергия и ще им позволяват да я управляват дистанционно.
Освен това Nokia е започнала да работи с редица други компании за определяне и създаване на солидна основа за изграждане на ново поколение продукти, които да представят нов вид мобилен достъп до интелигентни домашни системи. Сред тях са Danfoss, Delta Dore, Ensto, Meishar Immediate Community (MIC) и Zensys.
Партньорската програма на Nokia за интелигентен дом е структурирана около пет ключови области, които мобилният достъп ще отвори. Те са сигурност, енергийна ефективност, благосъстояние, строителство, недвижими имоти и решения за интелигентен дом.
Nokia ще представи платформата Home Control Center в началото на декември на изложбата  Nokia World в Барселона.

Коментар