Palm стигна ръба на пропастта

Компанията Palm преживява може би последните си дни в момент, когато пазарът на смартфони бележи възход. Анализаторите от Global Crown Capital снижиха нейния рейтинг до под средното ниво.
Множество фактори изтласкват Palm от нарастващия бизнес с джобни компютри.
Наскоро компанията потвърди плановете си да съкрати между 10 и 20% от персонала.  Балансът на Palm е на минус 140 милиона долара, като се очаква отрицателната стойност да нарасне с още 80-100 млн. през следващата година.
Освен това производителят на смартфони е подал заявка за регистрация на акции с право на задържане за пускане до настъпване на благоприятни пазарни условия. С други думи, Palm се нуждае от инвестиции, но не е способна да ги привлече в момента, поради разразилата се финансова криза.
Продажбите на смартфона Centro намаляват, а компанията се провали и в опитите да пласира Treo Pro чрез телеком операторите в САЩ, посочват от  Global Crown Capital.
Анализаторите се съмняват, че до края на годината Palm ще пусне отдавна обещаната операционна система Nova, нито пък устройства с нея през първата половина на 2009-а.
Междувременно се засилват слуховете, че спасението на Palm ще дойде от компютърния производител Dell, който се канел да закупи легендарния доставчик на джобни компютри.

Коментар