Щедри награди в конкурс за комикс

Студенти по изобразителни и графични изкуства на възраст най-малко 16 години и граждани или жители на Европейския съюз се приканват да изготвят комикс от една страница без текст относно понятието гражданство в ЕС. 
Конкурсът Европейски съюз и гражданство, обявен в края на седмицата от Жак Баро, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за правосъдие, свобода и сигурност, насърчава младите хора да изразят личните си преживявания, свързани с обществения живот в ЕС.
„Темата обществен живот в Европейския съюз, и то не само по отношение на гражданите на Европейския съюз, ще ни позволи да включим активно в този проект хора, които живеят в Европейския съюз без непременно да бъдат негови граждани, и да обхванем понятието гражданство в неговия по-широк смисъл, потвърди заместник-председателят Баро. 
Ако се замислим за понятието гражданство в Европа, всъщност става дума за самите основи на живота ни в рамките на Европейския съюз, каза Жак Баро.
Участващите в конкурса ще трябва да изготвят самостоятелно комикс от една страница без текст, който да илюстрира понятието гражданство в Европейския съюз.
На национално равнище ще бъде проведен първи подбор на най-добрите комикси и тримата най-добри лауреати ще бъдат поканени на церемония по връчване на наградите на 3 април 2009 г., която ще бъде организирана във всяка държава.
На европейско равнище 27-те национални лауреата ще бъдат поканени в Брюксел от 9 до 11 май 2009 г. и измежду тях ще бъдат избрани трима победители за Европа. На церемония по връчване на наградите победителите ще получат съответно по 6 000 евро (първа награда), 4 000 евро (втора награда) и 2 000 евро (трета награда).
Най-добрите комикси ще бъдат показани на интернет страниците на представителствата на Комисията в държавите-членки и на сървъра Europa. Те ще могат да бъдат използвани също така в бъдещи европейски кампании относно гражданството.

Коментар