Излиза първият в света SSD с капацитет 100 TB

Nimbus Data ExaDrive DC100 е първият в света SSD с капацитет 100 терабайта

Сторидж компанията Nimbus Data въвежда на пазара нова линия полупроводникови дискове, която включва устройства с капацитет 50TB и за първи път в индустрията – 100-терабайтов SSD.

Моделът Nimbus Data ExaDrive DC100 е изпълнен в метален корпус с размер 3,5 инча. Производителят не разкрива подробности за контролера и типа на използваната памет в устройството.

Твърди се, че производителността при операции за четене и запис достига 100 000 IOPS, а скоростта на четене и запис на данните е 500 MB/s. Дискът идва с интерфейс SATA, като по-късно се очаква и SAS вариант.

Рекордьорът Nimbus Data ExaDrive DC100 е изпълнен в метален корпус с размер 3,5 инча

Nimbus Data подчертава, че стойността на притежание на диска, изчислена на 1TB, е с 42% по-малка, в сравнение с представените на пазара аналози от корпоративен клас. Компанията набляга също на по-ниската с 85% енергийна консумация на терабайт.

ExaDrive DC100 е придружен от петгодишна гаранция, като в рамките на този период няма ограничение за показателя DPWD – ежедневен пълен презапис. Цената на 100-терабайтовия SSD все още не е обявена от производителя.

Коментар