САЩ забраниха криптовалутата „петро“

САЩ забраниха на физически и юридически лица да купуват венецуелската криптовалута „петро“, което застрашава нейното съществуване, смятат анализатори.

Указът от тази седмица на президента на САЩ Доналд Тръмп окончателно ще погребе петро, коментира представител на венецуелското правителство. Забраната на „петро“ засилва натиска срещу правителството на Николас Мадуро.

Криптовалутата „петро“ дори не може да се нарече виртуална валута, тъй като тя се пуска от правителството на страната и в резултат на това автоматично става дългов инструмент. Цената на „петро“ е приравнена към цената не петрола, добиван във Венецуела.

„Петро“ беше пусната в продажба на 20 февруари, като още в началото на март инвеститори заявиха намерение да изкупят криптовалутата за сумата от $5 млрд.

В момента Венецуела се намира в тежка икономическа ситуация. През миналата година инфлацията в страната достигна 2600%, а тази година прогнозата е за 14000%.

Огромен брой хора напускат Венецуела. Статистиката сочи, че само в посока Колумбия са емигрирали над 550 хиляди венецуелци.

Коментар