Пекин разреши на Baidu да тества безпилотни коли

Пекинските власти дадоха зелена светлина на технологичния гигант Baidu да тества безпилотни автомобили по улиците на града, предаде Ройтерс.

С това местната власт демонстрира силна подкрепа на този новозараждащ се сектор, въпреки че индустрията все още е в шок след фаталния инцидент в САЩ. Само преди дни автономна кола на Uber уби пешеходец в Темпе, Аризона.

Ходът на Пекин е важна стъпка в момент, когато Китай иска да засили позицията си на световната технологична арена, в частност в сферата на автономните превозни средства.

Baidu, известна още като китайския Google, е получила разрешение да тества автономните си превозни средства на 33 пътя с обща дължина около 105 километра в по-малко населените покрайнини на града, твърдят от компанията.

Baidi е местен лидер в разработката на безпилотни превозни средства. В нея са съсредоточени надеждите на Пекин да се конкурира с глобални съперници като Waymo, поделението за автономни коли на Google и Tesla. Проектът на Baidu за самоуправляеми автомобили се казва Apollo.

„С такава политика на подкрепа ние вярваме, че Пекин ще се превърне в разрастващ се център за индустрията на автономната шофиране“, заяви заместник-председателят на Baidu Жао Ченг. Позитивни отзиви дойдоха и от DiDi Chuxing – водеща китайска фирма за споделени превозни средства.

По-рано този месец Китай издаде лицензи за производители на автомобили, които искаха да тестват коли със самостоятелно управление по пътищата на Шанхай, сред които SAIC Motor Corp. и младата фирма за електромобили NIO.

Коментар