Блокчейн има огромен потенциал в здравеопазването

„Основното предимство на блокчейн е, че всички транзакции се записват хронологично и е налице много по-голяма прозрачност“, казва Кирил Тимофеев, проектен мениджър в DataArt и признат експерт в софтуерните решения за секторите на финансовите услуги и здравеопазването

Терминът „блокчейн“ натрупа значителна популярност, най-вече около криптовалутите и биткойн. Напоследък обаче все по-често се говори за огромния потенциал на този тип технологии в редица обществени сфери, сред които и здравеопазването. За предимствата и възможностите на технологиите, базирани на блокова верига от гледна точка на здравния сектор разказва Кирил Тимофеев, софтуерен проектен мениджър в глобалната технологична компания DataArt.

Защо блокчейн

„Основното предимство на блокчейн е, че всички транзакции се записват хронологично и е налице много по-голяма прозрачност. За разлика от централизираната система, където цялата информация се съхранява на едно място и може да бъде изтрита или подменена, данните в блокчейн се децентрализират, като множеството копия се съхраняват в широка мрежа от репликирани бази данни („възли“), които винаги са синхронизирани“, коментира Тимофеев.

За целите на сигурността потребителите могат да актуализират само блока, до който имат достъп, и тези актуализации се репликират в мрежата, като всички записи са отбелязани с дата и час.

Как блокчейн технологията може да бъде от полза за здравеопазването

„Сферата на здравеопазването може да има значителна полза от внедряването на блокчейн решение с цел справяне с редица проблеми, свързани със сигурността на данните и преодоляване на злоупотреби или оперативни несъвместимости. Всеки ден болнични заведения и лекари генерират нови данни – медицински досиета, здравни картони, направления, резултати от лабораторни изследвания, такси и т.н., които често са съхранявани в многобройни изолирани сървъри или на хартиени носители“, казва Кирил Тимофеев.

Според него, блокчейн може да реши този проблем и да подобри качеството на медицинското обслужване чрез рационализиране на споделянето на медицински досиета, защита на чувствителни данни от хакери и предоставяне на повече контрол от страна на пациентите върху информацията, която ги касае пряко.

„Например, чрез блокчейн могат да се агрегират записите от медицинския картон от множество източници и така да се генерира един и същ актуален запис, който да е достъпен от различните специалисти“, допълва той и изтъква още няколко съществени предимства на технологиите, базирани на блокова верига:

1. Актуален електронен здравен картон и по-малко разходи

Блокчейн може да улесни достъпа и актуализирането на електронните здравни досиета от различните лекари, което ще позволи поддържане на актуална информация относно медицинска история, предписани лекарства и прегледи. Подобна стъпка би могла да спести на държавата милиони левове годишно.

2. Цялостна промяна, а не фокусиране върху конкретен проблем

„Характерно за блокчейн е способността й не да решава конкретен индивидуален проблем, а по-скоро, че е фундаментална технология, която може да се използва за създаване на цялостни иновативни решения в здравната индустрия“, коментира Кирил Тимофеев.

3. Повече прозрачност в дистрибуцията и продажбата на лекарства

Решенията, базирани на блокчейн, могат да се превърнат в начин за верификация на всяка сделка между производителите на лекарства и търговците на едро и дребно. Освен това, този тип технологии могат да повишат контрола при снабдяването с лекарства, което би довело до намаляване на дистрибуцията и продажбата на фалшиви медикаменти.

4. По-добра координация и информираност при разработване на нови медикаменти

Блокчейн може да улесни разработването на нови лекарства, като направи резултатите от тестовете и обратната връзка от пациентите по-широко достъпни. Според Кирил Тимофеев от DataArt обаче, това едва ли би било прието радушно от всички участници в този процес, защото не всяка компания или инвеститор в подобни проучвания е склонна към подобна прозрачност и публичност на съответните процедури.

Как бизнесът и здравната индустрия гледат на всичко това?

Привлечена от потенциалните предимства на блокчейн, здравната индустрия в световен мащаб изглежда доста отворена към подобна технологична промяна. Проучване на IBM сред 200 служители в областта на здравеопазването например показва, че 16% от анкетираните респонденти планират в близката една година да внедрят решение, базирано на блокчейн, докато по-голямата част (56%) възнамеряват да го направят до 2020 г.

През 2017 г. Alibaba си партнира с град Чанжу, Китай, за да стартира първото прилагане на блокова технология в страната в областта на здравеопазването. Освен това, IBM Watson подписа двугодишно споразумение с Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ, за да проучи използването на блокчейн технологията за по-сигурно споделяне на данни за пациентите.

„Всичките тези факти вдъхват доста сериозен оптимизъм, че в близко бъдеще ще станем свидетели на сериозна технологична промяна и все повече държави ще превърнат блокчейн технологиите в национална политика по отношение на здравеопазването и не само“, посочи Тимофеев.

И все пак, основните пречки пред блокчейн в здравеопазването ще бъдат свързани със собствеността – публична или частна да бъде тя, както и кой ще финансира подобни проекти. Като потенциално решение експертът от DataArt цитира инициативата на Естония, подкрепяна от правителството, която позволява на компаниите да създават свои собствени решения, базирани на блокчейн и да изградят изцяло нова система за иновации в здравеопазването.

Равносметката

Макар че пътят към тази нова парадигма все още е неясен, секторът на здравеопазването продължава да напредва чрез въвеждане на все повече блокчейн инициативи, получаване на регулаторна подкрепа, стремеж към стандарти и накрая – демонстриране на успех в местни, регионални и дори национални инициативи.

За да се случи това преобразуване обаче лидерите в здравеопазването, правителството, инвеститорите и технологичните компании ще трябва да работят заедно и да се справят с пречките и нередностите, много от които са обхванали здравната индустрия в продължение на десетилетия.

Коментари по темата: „Блокчейн има огромен потенциал в здравеопазването”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Той ако можешу да напише софтуер до сега да са ни протлушили ушите.
    Блок веригата я има от 10 години и нищо не е станало.

  2. Anonymous

    Общи приказки, не че обясняват нещо, но си ланка човека.

  3. AA

    Данните винаги са синхронизирани, с други думи вместо да изтрием нещо от едно място ще го изтрием от няколко, голямата разлика няма що. Някой се опитва да яхне вълната и да направи кинти с прехвалената и неефективна технология.

  4. Anonymous

    Човеки и$ка да издру$а фарме мафията с фантазия .

  5. програмист

    пълни глупости на търкалета
    блокчейна с нищо не може да помогне на здравния картон – болния не може да бъде при няколко специалиста на няколко различни кабинета едновременно.
    Централизираната база данни както е сега е най-доброто решение.

  6. Anonymous

    Какво ще помогне блокчейна(огромна berkley db пълна с хешове) ?

  7. Anonymous

    Киро брадата иска да разбие бизнеса на фарма мафията.

    ХАХАХАХА

Коментар