5G смартфоните ще навлязат чак през 2021 г.

Делът на 5G смартфоните ще достигне 5% едва през 2021 г.

Въпреки че ще се появят на пазара още в началото на следващата година, смартфоните с поддръжка на 5G ще започнат да набират популярност не по-рано от 2021 г., когато делът им ще достигне 5% от всички продажби, прогнозира анализаторската компания Strategy Analytics.

Пречки за разпространението на 5G смартфоните са липсата на мрежи от пето поколение, по-високата цена на самите устройства, както и липсата на сценарии за използването на подобни устройства, които да покажат ясно предимствата на технологията 5G.

Едва през 2021 година 5G покритието ще обхване много градски райони от ключови пазари като Азия и Северна Америка и това ще оправдае покупката на смартфони с поддръжка на 5G. Същевременно цените на 5G устройствата ще паднат, което ще доведе до популяризиране на новата технология.

Но и по-късно, през 2023 година, най-популярни на пазара ще продължат да бъдат моделите с поддръжка на 4G. Анализаторите очакват дълъг живот и за 2G телефоните, докато 3G устройствата ще отидат в забвение.

Търсенето на 2G апарати ще дойде от потребителите в развиващите се държави, предимно африканските, които купуват за първи път мобилен телефон. Макар че през 2023 г. продажбите на 5G смартфони ще започнат да нарастват бързо, всеки десети нов телефон ще бъде 2G, прогнозира Strategy Analytics.

Коментар