ГИС карта помага в борбата с туберкулозата в България

Интерактивна карта, разработена от ЕСРИ България по повод Световния ден за борба с туберкулозата, показва изпълнителите на дейностите по превенция и контрол на заболяването в България.

Уеб картата е публикувана на сайта на програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“ към Министерство на здравеопазване. Тя показва местоположението и детайлна информация за лечебните заведения и всички институции, ангажирани с подобряване на достъпа до превенция и лечение на туберкулоза.

С помощта на ГИС картата организаторите целят да привлекат вниманието към този глобален здравен проблем, като предоставят по достъпен начин информация до всички заинтересовани страни.

Към момента дейностите по актуалните програми в страната се осъществяват от 29 областни лечебни заведения, 33 лаборатории, 12 медицински центъра, 2 лечебни заведения и 25 НПО, работещи сред компактни ромски общности, лица с алкохолна зависимост, бездомни хора, деца в риск, мигранти, бежанци и търсещи убежище.

Интуитивните инструменти, с които е разработена геоинформационната карта, са част от облачната ЕСРИ ГИС платформа ArcGIS Online. Технологията позволява директното интегриране на онлайн картата във всеки уебсайт, като по този начин улеснява популяризирането на информацията.

За девета поредна година в България отбелязва трайно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза като резултат на активната дейност по програмите в тази област, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на пресконференция по повод Световния ден за борба с туберкулозата.

От министерството припомнят, че в България профилактиката, диагностиката и лечението на заболяването са безплатни за всички, които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Коментар