Nokia изкупи разработчика Symbian

На събитието Nokia World в Барселона президентът  на финландската корпорация Оли-Пека Каласвуо обяви приключването на сделката по закупуване на Symbian Limited, без да уточни за каква сума.

Symbian Limited е разработчик на Symbian, една от най-разпространените операционни  системи за смартфони. Голяма част от телефоните на Nokia използват Symbian. По думите на г-н Каласвуо, засега Symbian е единствената отворена и развита операционна система за мобилни телефони.

Nokia обяви за своето намерение да стане пълен собственик на Symbian Limited още на 24 юни 2008 г. Тогава се говореше, че Nokia е готова да плати за Symbian 264 милиона евро. Ставаше дума за придобиване на онези акции, които до този момент не бяха собственост на Nokia.

До обявяване на покупката Nokia притежаваше 56,3% от Symbian. Останалите дялове си разпределяха съответно Ericsson – 15,6%, Sony Ericsson – 13,1%, Panasonic – 10,5% и Samsung – 4,5%.

Приключването на сделката е фундаментална стъпка в установяването на Symbian Foundation, обявено на 24 юни 2008 г. от Nokia, заедно AT&T, LG Electronics, Motorola, NTT Docomo, Samsung, Sony Ericsson, ST-NXP Wireless, Texas Instruments и Vodafone.

Коментар