Работодатели налагат интернет цензура

Две трети от британските работодатели наблюдават поведението на своите подчинени в интернет и блокират достъпа до ресурсите, които, по тяхно мнение, нямат отношение към работата. Такива са резултатите от изследване на Кралския институт по управление (CMI), чийто експерти смятат подобно  поведение за старомодно.
В анкетата са взели участие хиляда служители под 35 години, работещи в промишлеността, търговията, местните администрации и полицията. По техните думи, ръководството се отнася към интернет като към безполезна „загуба на време”.
Повечето от младите сътрудници са заявили, че използват интернет за изследвания и професионално самоусъвършенстване, но техните ръководители се отнасят скептично към това.
По данни на проучването, средно 65% от организациите следят какви сайтове се посещават от техните служители и блокират достъпа към онези от тях, които смятат за „нежелателни”.
Интернет цензурата е най-силна в полицията – там тя се практикува от 88% от старшите чинове. В местните администрации не изостават много – 86%. Някои работодатели ограничават използването на интернет само в определени дни. Така постъпват 38% от британските застрахователни компании, например.
Проучването на  CMI, проведено съвместно с картографската агенция Ordnance Survey, показва конфликт на поколенията по отношение на възприемането на интернет технологиите. Шефът на кадровата служба на Ordnance Survey Ян Хатчинсън заяви, че ако сегашното положение не се промени, британските компании рискуват да изостанат много от чуждестранните си конкуренти.

Коментар