Microsoft предприе мащабна реорганизация

„Не можем да допуснем каквито и да било организационни граници да пречат на новите разработки за нашите клиенти“, заяви главният изпълнителен директор на Microsoft – Сатя Надела

Microsoft обяви една от най-големите си организационни промени за последните години. Тя включва сериозни кадрови размествания и създаване на нови подразделения.

Тери Майерсън, който е от 20 години в Microsoft и оглавява разработките на операционни системи Windows, скоро ще напусне компанията, предаде Ройтерс. В момента Майерсън отговаря не само за Windows и Office, но и за проекти като Surface, Xbox и HoloLens. Той ще остане в Microsoft още няколко месеца, докато приключи преходният период, след което ще се оттегли.

Отделът на Майерсън ще се обедини с новото подразделение „Cloud + AI Platform“, посветено на корпоративните облачни услуги и разработките в областта на изкуствения интелект. Начело на новата структура застава Скот Гътри, който по-рано ръководеше облачния бизнес Azure.

В допълнение, Microsoft създава подразделение „Experiences and Devices“ начело с Раджеш Джа. Неговият екип ще се съсредоточи върху технологиите за взаимодействие на потребителите с различни устройства.

Междувременно, мениджърът на Surface направлението Панос Панай ще стане директор продукти и ще отговаря за фирмени устройства като ноутбуците и таблетите Surface, както и шлемовете за допълнена реалност Hololens.

Според анализатори, промените в ръководството и структурата на Microsoft са опит на компанията да се приспособи към промените на компютърния пазар, който все повече се отдалечава от традиционните РС. Освен това реорганизацията може да доведе до съкращаване на разходите.

Microsoft се стреми също така да намали зависимостта си от операционната система Windows. С навлизане на смартфоните, пазарът на компютри започна да се свива, което застрашава приходите на Microsoft. Ето защо компанията измества фокуса към бързорастящия пазар на облачни технологии.

„Не можем да допуснем каквито и да било организационни граници да пречат на новите разработки за нашите клиенти, така че се насочваме към растеж“, посочва в изявление във връзка с промените главният изпълнителен директор на Microsoft – Сатя Надела.

Коментари по темата: „Microsoft предприе мащабна реорганизация”

добавете коментар...

  1. Минувач

    Иван
    02/04/2018 11:28

    Точно

  2. Минувач

    Иван
    02/04/2018 11:28

    Точно

  3. Минувач

    Иван
    02/04/2018 11:28
    “MS от години не са иноватора, а копиращи. А който копира следва. Следвайки може и да догонваш, но MS са постоянно изоставащи. Причината е много грешни решения на мениджмънта. Преди 10 години MS бяха водещи и никой не ги застрашаваше.
    Каквото сам си направиш – никой не може да ти го направи.”

    Точно

  4. Ivail

    Много ме разочарова Microsoft, с това, че не продължи да работи по телефоните. Можеше да постигне пазарен дял, който поне да избива разходите по R&D. А сега нищо. Зеро, в този сегмент. Сега андроида доминира, а това е лошо, защото няма реална конкуренция. Apple е друга бира – той е за фенове.

  5. HoloPlayer

    Lumia, Surface, Windows Mobile…. Още?

  6. Некой

    Ох, дано индийчето да им изиграе лоша шега на МикроМеките! Като гледам е почнал да слага шуробаджанаци по високите постове, само си викам “Дано”!

  7. Мартин

    Дайте пример за грешки в мениджмънта им преди години?

  8. Иван

    MS от години не са иноватора, а копиращи. А който копира следва. Следвайки може и да догонваш, но MS са постоянно изоставащи. Причината е много грешни решения на мениджмънта. Преди 10 години MS бяха водещи и никой не ги застрашаваше.
    Каквото сам си направиш – никой не може да ти го направи.

Коментар