Apple пуска Mac със собствен процесор през 2020 г.

Бъдещите Mac компютри на Apple вероятно ще работят със собствени процесори

Apple разработва собствен процесор за персонални компютри и се очаква да пусне първите си Mac-ове на негова база през 2020 г., съобщи Блумбърг. Макар че в публичното пространство няма никакви подробности за процесора, а единствено слухове, очевидно Apple работи усилено по чипа от доста време.

Твърди се, че проектът за процесор на Apple носи кодовото име Kalamata и всъщност се явява част от по-мащабен план на ИТ гиганта от Купертино, който възнамерява да премине към собствени разработки във всичките си устройства.

Използването на собствени процесори ще позволи на Apple да достигне отлична оптимизация на macOS. Но, от друга страна, компанията произвежда широка гама от компютри – от MacBook с невисока производителност до мощните професионални машини iMac Pro – и изглежда доста трудно да разработи също толкова широк набор от процесори за тях, въпреки огромните си финансови възможности.

Ето защо се очаква преходът към собствени процесори да бъде постепенен и да започне вероятно със слабопроизводителните компютри. Съобщава се също за платформа Marzipan, която ще позволи пускане на iOS приложения на Mac компютри – тя ще бъде готова още през настоящата година.

Слуховете, че Apple планира да вгради собствени процесори в компютрите си текат отдавна. Не е тайна, че компанията се стреми максимално да затвори своите операционни системи и може да си позволи да ги оптимизира за няколко конкретни CPU.

Но създаването на едночипова система (SoC) за смартфони на база ARM архитектура е едно, а разработката на пълноценен x86-съвместим процесор – съвсем друго. Ако пък Apple планира да създаде ARM процесор за компютри, вероятно ще се получи твърде спорен продукт.

Коментар