Adata Ultimate SU650 SSD – бърз и ценово-достъпен

240-гигабайтовият Adata Ultimate SU650 SSD се явява ценово-ефективно решение за увеличаване на производителността на лаптопи

Много от съвременните лаптопи вече се продават с твърдотелни дискове (SSD, наричани още полупроводникови дискове ) като основно сторидж устройство или с хибридни решения, които съчетават традиционен НDD с голям капацитет и SSD, на който се инсталира операционната система. И в двата случая, наличието на SSD осигурява бързо зареждане на компютъра и значително по-висока производителност.

Но дори и вашият нов или вече поостарял лаптоп да не съдържа полупроводников диск, можете лесно да добавите такъв. Добрата новина е, че подобен ъпргейд е напълно оправдан като цена – в зависимост от капацитета SSD решението може да ви струва и под 100 лева (за 120GB диск), а за малко повече пари ще се сдобиете с 240GB SSD или по-голямо устройство, на което можете да инсталирате операционната система и най-често използваните приложения, ускорявайки значително работата си.

Технологията, която раздвижи сериозно пазара на полупроводникови дискове, е 3D NAND – тя позволи увеличаване на капацитета, скоростта и надеждността на SSD устройствата, при малки размери и още по-достъпни цени. Тайванският производител Adata е сред компаниите, които първи пуснаха 3D NAND твърдотелни дискове, а по-рано тази година излязоха няколко нови модели, вкл. Adata Ultimate SU650 SSD, който е достъпен с капацитети от 120, 240 и 480GB.

Имахме възможност да се запознаем отблизо с 240-гигабайтовия модел SU650 SSD и смело можем да кажем, че това устройство е една отлична опция за ъпгрейд на лаптопа – ще усетите рязко подобряване на производителността, особено на зареждането на системата, а цената за постигане на това ускорение е около 150 лв. Можете, разбира се, да ъпгрейднете и стария си настолен РС с подобен диск, за да му вдъхнете нов живот.

Adata Ultimate SU650 SSD е лек като перце – тежи само 47,5 грама, изпълнен в 2,5-инчов формфактор, с интерфейс SATA III 6Gb/s, така че може да се монтира изключително лесно на всеки лаптоп с такъв интерфейс на мястото на HDD или заедно с него, ако има втори слот. В случай, че ъпгрейдвате настолен РС, ще ви трябва преходник за монтиране – от 3,5-инчово HDD гнездо към 2,5-инчово, каквито се предлагат на пазара за по няколко лева.

240-гигабайтовият SU650 се отличава със средно време между откази, или MTBF, от 2 000 000 часа, което означава над 200 години – респектиращ показател, осигурен от технологията 3D NAND. Като се има предвид, че животът на днешните компютри е по няколко години, SSD дискът на Adata би трябвало да ви служи безотказно през целия жизнен цикъл на компютъра, а защо не да го ползвате и на следващия си РС.

Полупроводниковите дискове поддържат високи скорости на четене и запис, които всеки потребител ще усети, когато направи ъпгрейд на компютъра си и замени по-бавния HDD. При последователно четене и запис на данни SU650 достига скорости съответно 520 и 450MB/s по спецификация, като тестовете в реална среда гравитират около тези стойности. Така, със скромна инвестиция, можете да получите съществено подобрение в производителността на лаптопа или настолния РС.

Друго предимство на SSD устройствата е значително по-ниската консумация на енергия, в сравнение с класическите твърди дискове. SU650 консумира около 0,65 вата по време на работа, а в режим на изчакване потреблението на енергия пада до символичните 12 миливата. Това е изключително добра новина за потребителите на лаптопи, които ще могат да разчитат на по-дълъг живот на батерията.

Не на последно място, SSD дискът работи напълно безшумно, тъй като в него няма механични движещи се части – всичко е електроника. Имате, в крайна сметка едно високопроизводително, икономично и безшумно решение за сторидж, при това с много висока надеждност, предвид MTBF показателя.

Adata Ultimate SU650 SSD се доставя в кутийка с лъскава, отразяваща повърхност, която е доста привлекателна. Вътре в нея ще намерите самия SSD, уплътнение за използване при монтажа и гаранционна книжка. От сайта на производителя може да се изтегли безплатно помощна програма за мигриране. Цената на 240-гигабайтовия SSD на нашия пазар е около 150 лв. с ДДС и тригодишна гаранция.

Коментари по темата: „Adata Ultimate SU650 SSD – бърз и ценово-достъпен”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    а защо “лаптопа” не става ли за настолен компютър?

  2. Дико

    Добре де. А каква ще е цената на 480 GB? Реално за да му е спокойно на човек за C:\ си трябва нещо с повече място:

    а) заради временни файлове
    б) тъпи остатъци от ъпдейти
    в) всяко SSD e добре да има между 10-30%, свободно място, за да работи оптимално.

Коментар