Spotify с летящ старт на борсата в Ню Йорк

Музикалната услуга Spotify от вчера е публична компания, която изпреварва по пазарна капитализация гиганти като CBS, Twitter, Snap и Viacom, предаде Ройтерс.

Spotify беше създадена преди 11 години, но едва сега нейни акции започнаха да се търгуват на фондовата борса в Ню Йорк. Преди старта на търговията, акциите на компанията струваха 132 долара за брой, което означава пазарна оценка от 23 млрд. долара – за сравнение, пазарната капитализация на Twitter е около 21 млрд. долара.

През миналата година ръководството на Spotify обяви скромни планове за първично публично предлагане на акции (IPO), разчитайки на пазарна оценка от 10 млрд. долара.

Търговията вчера започна на ниво от 165,9 долара за акция и практически веднага бяха продадени над 5,6 млн. акции на компанията на обща стойност около 1 млрд. долара. В този момент пазарната капитализация на Spotify възлизаше на 29,5 млрд. долара.

В рамките на деня максималната цена на акция достигна 169 долара, но в крайна сметка търговията приключи на ниво 149 долара. Текущата стойност на компанията възлиза на 26,4 млрд. долара, или повече от цената на CBS, Twitter, Snap, Sprint, Dish Network и Viacom.

Коментари по темата: „Spotify с летящ старт на борсата в Ню Йорк”

добавете коментар...

  1. ot

    Няма инфо за
    приходи
    загуби
    брой клиенти

    само
    оценка

    утре се събуждаш и оценката я няма.

  2. Anonymous

    яки балони

Коментар