Мерзка кражба на данни в Колорадо

Детска болница в Колорадо стана жертва на инсайдер, който открадна и използва за лични цели данни от кредитни карти. Служителка на фирмата Revenue Enterprises, извършваща услуги на The Children”s Hospital, е плащала забавленията си в Лас Вегас през чужди сметки, съобщи 9news.com.

По данни на ръководството на компанията, въпросната служителка е имала достъп до данните на 500 до 1000 човека. Клиентите на детската болница сами са съобщавали своите кредитни данни по време на телефонни разговори, свързани с обслужването.

Едно е просто да откраднеш, друго е да посегнеш на парите на хора, чиито деца преминават трудно лечение, коментира една от потърпевшите майки. Това е нечовешко, заявява Хиътър Огински.

От Revenue Enterprises пък посочват, че случаят е първият подобен в 23-годишната история на компанията. Провинилата се служителка е преминала всички необходими проверки, преди да започне работа.

“Но не можем да поставим контролер на всеки наш оператор”, казва CEO-то Тим Брейнърд.

Крадлата обаче може да избегне криминално преследване, твърдят експерти от компанията Perimetrix. Срещу нея няма улики, на които да се опрат властите. Хотелът Excalibur в Лас Вегас просто е описал загубите, без да подаде сигнал към полицията.

Служителката е уволнена от работа, а ръководството на Revenue Enterprises е изпратило предупредителни писма до всички потенциално застрашени клиенти, с които е контактувала измамницата.

Коментар