Lenovo затваря звеното си за смартфони в Източна Европа

Мобилният бизнес на Lenovo в Източна Европа, Русия и ОНД минава под управление на западноевропейското подразделение на компанията

Lenovo прекратява дейността на мобилното подразделение East EMEA, което си занимава с маркетинга и продажбите на смартфони в Източна Европа, Русия и страните от ОНД, съобщи Ведомости.

Ръководителят на подразделението Алексей Клочков напуска компанията, което се потвърждава и от официален представител на Lenovo. За това, че East EMEA, влизащо в състава на глобалното подразделение Lenovo Mobile Business Group, е разформировано, съобщават източници от Lenovo и ритейлърите – партньори на компанията.

Ключков обяснява напускането си с процесите на реорганизация в компанията – сега с управлението на бизнеса в Източна Европа ще се заеме западноевропейското подразделение на Lenovo, а за бизнеса в Русия и страните от ОНД ще отговоря подразделението за развиващите се пазари (Emerging Markets).

По думите на представители на Lenovo в Украйна, преструктурирането на Lenovo няма да повлияе на достъпността на смартфоните Motorola на пазара в страната (Lenovo е собственик на бранда Motorola за смартфони).

Реорганизацията е продиктувана от спад в продажбите на смартфони Lenovo и Motorola в Русия. През февруари 2018 г. делът на двата бранда по брой продадени устройства възлизаше на по-малко от 2%, в резултат на което компанията изпадна от Топ 5 на доставчиците в Русия. Година по-рано Lenovo заемаше четвърто място с пазарен дял от 5,7%.

Според ритейлъри, анкетирани от Ведомости, скъпите смартфони Motorola не са конкурентни на много от новите китайски продукти, пуснати през 2018 година.

Коментар